|
Centrowanie wrzeciona względem materiału tzw. zero |
| Autor |
Wiadomość |
mdario41
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-07-30, 20:20 Centrowanie wrzeciona względem materiału tzw. zero
|
|
|
Czy jest taka opcja w MACH2 ? probe
Czy tylko MACH3 , jak tak to gdzie jest to ukryte bo nie mogę wyszukać .
CHodzi mi o centrowanie do zera w "środek" materiału.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wodzu
Specjalista poziom 3

Pomógł: 10 razy Dołączył: 29 Lip 2006 Posty: 681 Skąd: z sasiedztwa
|
Wysłany: 2008-08-01, 03:22
|
|
|
| jest, musisz poszukac w starszych postach, był gdzies na to podany dodatkowy skrypt. |
_________________ Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu. |
|
|
|
 |
mdario41
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-08-08, 15:38
|
|
|
Nigdzie nie ma .Szukałem i nic , ta opcja jest w mach3 w tzw. blue screen wersji . Jest wstawiona opcja zerowania zamiast kontroli wrzeciona .
Skryptu też nie ma . Jak to rozwiązać ?
Naprawdę nikt tego nie używa? To tak przydatna opcja . |
|
|
|
 |
wieslawbarek
Specjalista poziom 1

Pomógł: 10 razy Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 170 Skąd: Bielsko Biała
|
Wysłany: 2008-08-08, 20:03
|
|
|
Nie uzywam zadnej sondy tylko centrownika wychylnego tzw. balerina i do tego wizards circle center dojezdzasz do jednej krawedzi enter do drugiej enter i go tu circle crnter to samo z osia y mozna tez wedlug trzech punktow znajdowanie srodka zajmuje mi ponizej minuty i nie mam kolka elektronicznego .W slou jog ret mam wpisane 3% i wtedy na strzalkach mamy do dyspozycji po wcisnieciu strzalek posow roboczy u mnie 100 mm na min po wcisnieciu shift i strzalek G0 po wcisnieciu Ctrl i strzalek Step jog
[ Dodano: 2008-08-08, 21:43 ]
Zapomnialem przeprosic za moja pisownie szczegolnie angielska |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 28 Sty 2007 Posty: 678 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-08-08, 22:32
|
|
|
W instrukcji Macha jest przykład makra do wyznaczania środka otworu którego ścianki próbkowane są sondą. Niedługo też bedę musiał przegryźć sprawę.
Był jeszcze temat jednego z kolegów gdzie podał coś na ten temat - trzeba poszukać , chyba w dziale Mach'a. |
|
|
|
 |
mdario41
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-08-09, 16:58
|
|
|
| Dziękuję , już sobie poradziłem . Jeszcze nie skoczyłem wszystkiego , ale obecnie pracuje już mi automatycznie centrowanie -X +X / 2 -Y+Y/ 2 teraz robię oś -z . CHcę aby uwzględniało automatycznie grubość sondy pomiarowej , tj. po pomiarze wyjmując czujnik samo zejdzie do zera. Wydaje mi się że dzisiaj skończę. |
|
|
|
 |
|
|