|
gkod na dwa okregi |
| Autor |
Wiadomość |
wronek
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-03-12, 08:50 gkod na dwa okregi
|
|
|
Witam!
czy moglby ktos napisac program ktory wytnie element (sciety stozek) ktorego podstawa bedzie okrag o promieniu 10. a gorna powierzchnia okrag o promieniu 5. okregi powinny byc ze soba w osi...
Maszyna na ktorej chcialbym, to uruchomic to drazarka... z instrukcji wyczytalem ze do tego uzywa sie polecenia
G02 X Y I J U V K L
umiem napisac kod, ale tylko na okragi ktore startuja z tego samego punktu a takie cos mnie nie zadowala:/ |
|
|
|
 |
marcinkinga
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-05-04, 00:32
|
|
|
Ja uczyłem się w ten sposób ze wyodrębniałem kod z podobnego programu i nastepnie go analizowałem - zmieniałem parametry i sprawdzałem efekty. Tylko że ja pracuję na wycinarce.
[ Dodano: 2008-05-04, 01:39 ]
Tak patrzę na ten kod nie wiem czy mam rację, ale na mojej maszynie są podobne funkcje tylko że G02 oznacza interpolację. X Y to chyba wiadomo, I to może być odcinek na jakim ma nastąpić cięcie, J to kąt, k ilość powturzeń. Reszty nie chcę zgadywać. Jak sprawdzisz to to daj znac. Dzięki |
|
|
|
 |
jjanusz
Specjalista poziom 1 tzcn

Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 218 Skąd: krasnogliny

|
Wysłany: 2008-05-04, 05:35
|
|
|
| jakie masz sterowanie |
_________________ niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał |
|
|
|
 |
dell
Specjalista poziom 1

Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Maj 2007 Posty: 243 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2008-05-04, 07:45
|
|
|
hmm czy to wazne jakie sterowanie ?? g-kod iso na kazdej maszynie pojdzie a bynajmniej u mnie tak bylo g02 jest zgodnie ze wskazowkami zegara g03 przeciwnie |
|
|
|
 |
Inf-el
Specjalista poziom 2

Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Cze 2004 Posty: 362 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-05-04, 17:14
|
|
|
Nie podałeś wysokości tego stożka.
Trzeba wygenerować właśnie n okręgów o coraz większej średnicy + miejsce (walec) na wejście narzędzia od góry.
W jakim materiale by to było robione ? |
_________________ www.lojban.org , www.openmoko.com |
|
|
|
 |
jjanusz
Specjalista poziom 1 tzcn

Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 218 Skąd: krasnogliny

|
Wysłany: 2008-05-04, 19:05
|
|
|
| dell napisał/a: | | g-kod iso na kazdej maszynie pojdzie a bynajmniej u mnie tak bylo |
nie prawda spotkałem się z tym że I J pisało się przyrostowo, a w więkrzości maszyn absolutnie w fanuku piszer R i po sprawie |
_________________ niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał |
|
|
|
 |
|
|