|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Projekty technologiczne 2D-jak robicie? |
| Autor |
Wiadomość |
builder2005
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-05-21, 12:45 Projekty technologiczne 2D-jak robicie?
|
|
|
witam,
mam pytanie do osób zajmujących się w firmach produkcyjnych przygotowywaniem dokumentacji techniczno-technologicznej tzn zestawienia linii produkcyjnych, schematy maszyn, rozprowadzenia mediów, rzuty pomieszczeń z rozmieszczonymi urządzeniami itp.
Czy wykonujecie to w ramach obowiązków w dziale UTR, technologicznym czy innym?
Na jakich programach pracujecie?
W moim przypadku "przejąłem w spadku" dział techniczno-technologiczny /firma sektora spożywczego/ wraz z brakiem podstawowej dokumentacji (jw). Sprowadziło się to do tego iż musiałem ją tworzyć od podstaw. Osobiście w firmie korzystam z darmowego cad-a, głównie do generowania wydruków, a całość dokumentacji tworzę w domu na cadzie (for home users).
Marzeniem byłoby pracować w firmie na Autocadzie 2006, ale realia są jakie są.
pozdr |
_________________ "Takt polega na tym, by widzieć, jak daleko można się posunąć, by nie posunąć się za daleko" |
|
|
|
 |
jamesoki
Sympatyk forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-22, 06:44
|
|
|
Jak by kolega podesłał jakiś przykładowy rysuneczek to pomoglibyśmy dobrać jakiś zgrabny tani programik. Swego czasu dobijała się do mnie firma która próbowała wcisnąć oprogramowanie cad które swym wyglądem pulpitu i sposobem modelowania łudząco przypominało Autocada. Ale nic z tego nie wyszło bo były pieniądze na zakup cąłych pakietów inventora a tam było tylko 2d.
Program był tak bezczelny że gdyby nie pasek tytułowy z logiem nie sposób było odróżnić program a i cena była kusząca. Nie pamiętam wszystkiego dokładnie bo było to 3 lata temu ale można coś tam w mailach poszukać. |
|
|
|
 |
builder2005
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-08-23, 07:26
|
|
|
| jamesoki napisał/a: | | Jak by kolega podesłał jakiś przykładowy rysuneczek to pomoglibyśmy dobrać jakiś zgrabny tani programik. |
już pracuję na komercyjnym progecad2008 - firma zakupiła licencję.
Całkiem dobry programik i w zupełności spełnia moje oczekiwania. |
_________________ "Takt polega na tym, by widzieć, jak daleko można się posunąć, by nie posunąć się za daleko" |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|