|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
WAFIOS BM 61L - problem |
| Autor |
Wiadomość |
chuliganus
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-08-19, 13:25 WAFIOS BM 61L - problem
|
|
|
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - chodzi o tytułową maszynę.
Serwis jest w niemczech - stwierdzili tam ze na dany komunikat:
NC NIE JEST GOTOWY (OSIE NIE Są W FAZIE)
Należało wymienić:
1-Kartę służącą do sterowania osiami PN-MIC21
2-Komputer (gdy pierwsze nie da rezultatu)
Wykonane były obie czynności jednak ani jedno ani drugie nie wyeliminowało błędu
Zanim jednak skontaktowałem się z serwisem wgrywałem od nowa program, wielokrotnie restartowałem maszynę i.. nadal nic. Komunikat jaki był taki nadal się wyświetla...
Jeden z serwisantów sam postanowił naprawić błąd przez internet ale też mu to nie wychodzi i co było nadal jest... W Niemczech sezon urlopowy i nie mają kogo przysłać
Jeśli miał ktoś doczynienia z daną maszyną i podobnym problemem - prosze o jakieś wskazówki...Ja już jestem bezradny
[ Dodano: 2008-08-21, 14:43 ]
Sprawa się wyjaśniła - błędu w komputerze nie było - to stwierdził nawet informatyk którego poprosiłem o diagnostykę komputera...
Co się okazało - uszkodzony był w końcu moduł sterujący osiami. Problem polegał na tym że minimalny ruch stołu powodował blokadę całego układu NC No i niestety kolejne koszty...
P.S.
Admini - temat możecie usunąć bądź pozostawić dla potomnych |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|