|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Mazak H400N - dziwny problem... |
| Autor |
Wiadomość |
Młynek
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-05-09, 15:51 Mazak H400N - dziwny problem...
|
|
|
Witam serdecznie kolegów.
Mam problem z moją maszyną, Mazak H400N, nagle podczas pracy przestał reagować na przycisk "START CYCLE". Nie działają żadne funkcje z MDI oraz MEMORY. Po naciśnięciu wspomnianego przycisku, załącza sie jedynie podajnik z wiórami i w menu MNT pokazuje sie taki komunikat:
Serwis z Mazaka był już 2 razy, ale koleś zbyt rozgarnięty nie był, musiałem mu pokazywać jak zerować osie, czy też ręcznie wymieniać narzędzia... |
|
|
|
 |
pawel4
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-05-12, 23:16
|
|
|
Na pierwszy rzut oka wygląda mi to na błąd związany z magazynem narzędzi.
opisz dokładnie co sie dzieje, czy był wcisniety reset podczas pracy automatycznej w czasie wymiany narzedzia lub besposrednio po niej, czy wszystkie osie działaja na ruchach recznych, i na czym polega ta reczna wymiana narzedzia(opisz jak to robisz dokładnie)
a menu ACT/MNT jest odopiwedzialne za ręczna (krok po kroku)obsługe magazynu narzedzi itp.itd.
czy maszyna zatrzymała sie podczas pracy i wyskoczył alarm czy dopiero po wykonaniu detalu?? |
|
|
|
 |
Młynek
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-05-13, 09:33
|
|
|
Z fabryki mazaka dostałem odpowiedź, że jest zamknięta pętla przycisku STOP, tzn tak jakby ten przycisk stale był wciśnięty.
I rzeczywiście, na drugiej takiej samej maszynie, podczas gdy trzymam wciśnięty STOP i nacisnę na START wyskakuje ten sam komunikat.
@pawel4 ATC MENU mam obcykane na blaszkę, tam można wszystko zrobić, tak samo z osiami. Wszystko cyka jak ta lala, problem się zaczyna gdy masz zatwierdzić, np zmianę palety M71/72, Wówczas rusza tylko podajnik z wiórami i pojawia sie ten komunikat w MNT. |
|
|
|
 |
tech
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-06-15, 19:06
|
|
|
serwis |
|
|
|
 |
Młynek
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-08-07, 18:11
|
|
|
Jako, że dawno nie odwiedzałem forum, i w końcu znowu tu zawitałem, muszę wam wyjaśnić co było, serwis był jeszcze dwa razy i rozłożyli ręce, przeryli całą maszynę wzdłuż i wszerz i nic nie znaleźli... A to się okazało że przycisk STOP ale ten który jest przy drzwiach od wyjmowania palety był wciśnięty i jakimś trafem się zablokował, podlazł wiór albo jakiś inny paproch. Od tego czasu maszyna chodzi jak ta lala... Serwis do dzisiaj się nie odezwał, ani nie przysłał żadnego rachunku |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|