|
Pomiar mocy silnika rakietowego |
| Autor |
Wiadomość |
mag32
Specjalista poziom 1 SQ7JZI

Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Paź 2004 Posty: 277 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2007-07-05, 07:19 Pomiar mocy silnika rakietowego
|
|
|
Witam.
Wielokrotnie, na różnych forach modelarskich spotkałem się z problemem pomiaru mocy silników modelarskich, impulsu właściwego i liniowości pracy wykonanych własnoręcznie napędów.
Kilka dni temu wpadł w moje ręce miernik ciśnienia, zamieniający wartość ciśnienia na odpowiadającą mu liniowo wartość prądu.
To prawdopodobnie może być najlepsze i skuteczne rozwiązanie a za razem tanie.
Daje możliwość dokładnego pomiaru wyżej wymienionych parametrów i rejestracji ich na, np. komputerze.
Jak ?
Podłączamy czujnik Ciśnienia [dowolny z odpowiednim zakresem] pod jakiś tłok, zdolny wytrzymać nacisk silnika i rejestrujemy zmiany ciśnienia w trakcie pracy silnika na podstawie zmian natężenia prądu.
Czym mierzyć ?
Można wykorzystać wiele sposobów, np. napisać programik do rejestrowania napięcia na porcie Game karty muzycznej, albo za pomocą przetwornika AD i jakiegoś uCPU.
Tu już jest kwestia własnej inwencji, można nawet na bieżąco obserwować te zmiany na zwykłym mierniku [wskazówkowym] ale wtedy nie mamy możliwości rejestracji, chyba, że nagramy to jako film na aparacie cyfrowym do późniejszej analizy.
Rozwiązanie jest proste i skuteczne. Myślę, że warto je przeanalizować i przede wszystkim przetestować w praktyce. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do zrobienia.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei) |
|
|
|
 |
Davido_olawa
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 238 Skąd: Dolnysląsk
|
Wysłany: 2007-07-05, 07:28
|
|
|
| Ja to robie jednak przez pomiar bezpośredni czyli przetwornik tensometryczny 4-20mA, A/C 16 bitowy i mikrokontroler później przesyłam to po RS do komputera i w Exelu mam wizaluzacje ciągu od czasu....proste |
|
|
|
 |
mag32

|
Wysłany: 2007-07-05, 07:34
|
|
|
| No dobra, ale opisz to dokładniej. Jaki tensometr przede wszystkim. |
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei) |
|
|
|
 |
Davido_olawa
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 238 Skąd: Dolnysląsk
|
Wysłany: 2007-07-05, 07:44
|
|
|
Jest to tensometr belkowy jednak modelu już nie pamiętam.Druga zaleta tego rozwiązania to mały błąd pomiarowy 0,2% natomiast w twoim rozwiązaniu błąd w pomiarze ciśnienia czujnikiem wynosi zazwyczaj 1%-2,5%(dane opieram na czujnikach z seri MPX)
 |
_________________ De profundis clamo ad Te, Domine |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 28 Sty 2007 Posty: 678 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-07-05, 08:11
|
|
|
| A po drodze do tego przetwornika ( pneumatycznego) jeszcze jeden przetwornik -ciąg silnika na ciśnienie- jakim jest siłownik, już nie z błedem 2% ale 20% i niezłą histerezą czyli ogólnie coś nie tego. Z braku laku lepiej zrobić zwykłą wagę mechaniczną i mierzyć kąt wychylenia potencjometrem choć tu całkuje bezwładność. |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 149 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1875 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2007-07-05, 09:14
|
|
|
| Nie ma problemu z pomiarem silników do rakietoplanów, które pracują stosunkowo długo a moment napędowy jest w miarę płaski. Trochę inaczej wygląda charakterystyka silnika do rakiety z taśmą, czy spadochronem. Często czas pracy jest krótszy od 1s a maksymalny impuls trwa 100ms. W związku z tym pomiar musi odbywać się na tyle szybko, by układ nie "przegapił" maksimum. |
|
|
|
 |
mag32

|
Wysłany: 2007-07-05, 11:54
|
|
|
| Cytat: | | Trochę inaczej wygląda charakterystyka silnika do rakiety z taśmą, czy spadochronem. Często czas pracy jest krótszy od 1s a maksymalny impuls trwa 100ms. W związku z tym pomiar musi odbywać się na tyle szybko, by układ nie "przegapił" maksimum. |
Więc jest tu ważne, by czujnik dawał sygnał analogowy, wtedy, możemy się pokusić o odpowiednio szybkie przetworniki AD, pytanie, jak szybkie ? 100ms to przydałoby sie przynajmniej 100 pomiarów, czyli 100*10 to daje 1000 pomiarów na sekundę chyba nie było by z tym problemów, tym bardziej, że niektóre przetworniki wyciągają kilkaset k pomiarów na sekundę, ot, choć by karta muzyczna, 44kHz czas próbkowania.
Szybciej chyba nie trzeba, a ATMega32 ma zdaje się wbudowany 50kHz standardowo a maksymalnie 200kHz, choć tu się mogę mylić bo nie jestem na bieżąco. |
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei) |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-07-05, 12:33
|
|
|
| mag32 napisał/a: | | 1000 pomiarów na sekundę... ...44kHz czas próbkowania... ... 50kHz standardowo a maksymalnie 200kHz | i jak to sie ma do przetwornika akustycznego z pierwszego postu?
| mag32 napisał/a: | | To prawdopodobnie może być najlepsze i skuteczne rozwiązanie a za razem tanie. |
Chyba rejestrowany byłby hałas... |
|
|
|
 |
mag32

|
Wysłany: 2007-07-05, 12:52
|
|
|
| Ja nie pisałem o przetworniku akustycznym. Zakres jego pomiary to 0 - 40kPa od 4 do 20mA |
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei) |
|
|
|
 |
qqaz
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-07-05, 13:08
|
|
|
Fakt, że nie wprost , ale ciało pośredniczace w tych pomiarach - powietrze- trochę mało dokładnie odwzorowuje szybkie zmiany i chyba każdy przetwornik ciśnienie powietrza - wielkośc elektryczna ( w proponowanym zastosowaniu) przypomina bardzo mikrofon. |
|
|
|
 |
|
|