|
Nowy dzia? robotyka |
| Czy jeste? za utworzeniem nowego dzia?u o robotyce? |
| Tak |
|
88% |
[ 55 ] |
| Nie |
|
11% |
[ 7 ] |
|
| Głosowań: 62 |
| Wszystkich Głosów: 62 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
chaos
Administrator
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Maj 2004 Posty: 314 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 2004-09-23, 18:40 Nowy dział robotyka
|
|
|
Witam
Już jakiś czas temu chciałem połączyć CNC i robotyke. Teraz przez te ramie robota i pomysł chomikaa jestem jeszcze bardziej przekonany o tym ze to dobry pomysł.
Proponuje utworzenie nowego forum o robotyce. Myśle że znajdzie się wielu z Was zainteresowanych uczestnictwem w dyskusjach jak również przybędzie wielu nowych ludzi, którzy będą mogli się wypowiedzieć na temat elektroniki i mechaniki.
Robie małą ankiete, która będzie trwała 2 tygodnie aby zobaczyć ilu z Was jest zainteresowanych utworzeniem nowego działu.
Możecie tu również pisać swoje opinie i propozycje związane z utworzeniem działu robotyka.
Zapraszam do głosowania.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2004-09-23, 21:40
|
|
|
Jestem za a to dlatego:
1 pozwoli rozszezyc horyzonty dzialu elektronika
2 byc moze nowe rozwiazania dla mechaniki bo co obecnie jest wykozystywane chyba zostalo juz opisane
3 w pewnym stopniu przyblizy uklady cyfrowe i ich zastosowania
4 pozwoli spojrzec na cnc z innego punktu widzenia (robotyki)
5 pozwoli wprowadzic do technik cnc alternatywne metody ustalania polozenia narzedzi itp
a tak naprawde czas pokaze zachecam do glosowania na tak |
|
|
|
 |
Zbyszek60
Gość
|
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 23 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 608 Skąd: Gliwice

|
Wysłany: 2004-09-24, 21:50
|
|
|
taki dział to świetny pomysł .... naprawde kiedyś sukałem wałśnie takiego forum na którym by można było o tm porozmawiać .
w polsce niema zbyt wielu stronek o tematyce rob( projekty schematy) co utrudna prace nad własym robocikiem....
naprawde zachencam do głosu na "TAK" |
|
|
|
 |
chaos
Administrator
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Maj 2004 Posty: 314 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 2004-09-27, 00:19
|
|
|
Witam
Na razie nie widze głosów sprzeciwu, to świetnie . Co prawda ankieta trwa dopiero kilka dni i jej wyniki nie są jescze miarodajne ale mysle ze pomysł z wprowadzeniem nowych działów o robotach zostanie zaakceptowany.
Puki co warto by było zastanowić sie jakie działy powinne sie znajdować w tym forum. Osobiście mógłbym coś wymodzić ale licze też na Wasze podpowiedzi i propozycje.
Piszcie tutaj jak podzielić tematyke robotyki aby było najsprawniej, może wprowadzić języki programowania mikrokontrolerów bo w sumie samodzielne roboty raczej muszą mieć swój mózg.
Napewno trzeba rozdzielić mechanike od elektroniki, ale co dalej. Wydaje mi się że dzielenie na takie drobne kategorie jak jest w forum podanym w linku wyżej nie ma sensu.
Licze na Waszą pomoc bo to Wy będziecie na tym forum pisać i to dla Was powinno one być przyjazne.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
damik
Znawca tematu

|
Wysłany: 2004-10-06, 00:11
|
|
|
CNC to właściwie też chyba robotyka ale bardziej wyspecjalizowana ...
Sama robotyka to dość szerokie zagadnienie i nie jestem pewien czy ma to wiele wpólnego z meritum CNC , ale może się mylę ...
Proponowałbym jeśli już to dział Robotyka w kontekście CNC ... czy coś w tym rodzaju ...
Zabawnie byłoby czytać tu o maszynach kroczących z klocków lego, Sumo-robotach, robotach grających na fortepianie lub nurkujących w oceanie ... czy też o robotach kardiochirurgicznych... |
_________________ Pozdrawiam
Damik |
|
|
|
 |
chomikaaa
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2004-10-06, 21:52
|
|
|
| mysle ze jednak powinien dzial powstac co do rozgraniczenia to mysle ze czesc soft i hardwareowa i starczy ew cos mozna po drodze wymiodzic ew kiedy jakis termin utwozenia dzialu? |
|
|
|
 |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 613 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2006-01-31, 13:43
|
|
|
jestem za. Taki dział byłby super. Ludziska (ja również) czasami nie wiedzą o co zapytać i czego szukać zwłaszcza jeśli chodzi o połączenie elektroniki i mechaniki.
A myślę, że z zastosowaniem to każdy jakiś pomysł by miał i niekoniecznie zaraz zabawki |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1073 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2006-01-31, 14:20
|
|
|
uwazam, ze na dole powinien byc dzial OFF-TOPIC oraz dzial OGÓLNY na samej gorze strony.
ROBOTYKA? czemu nie, ale zawieral by sie on w dziale ogolnym, podobnie jaka masa innych zagadnien, np. z zakresu technologii (obrobka skrawaniem, spawanictwo, pzrerobka plastyczna). uwazam, ze juz w tej chwili jest zbyt gesty podzial na dzialy. |
|
|
 |
gelo
Specjalista poziom 1 Gelos

Pomógł: 44 razy Dołączył: 01 Kwi 2006 Posty: 277 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 2006-04-04, 18:17
|
|
|
Automatyka.... popieram!