|
Nowy dzia? FRYCOWE |
| Autor |
Wiadomość |
maxkonin
Czytelnik forum poziom 2 maxkonin

|
Wysłany: 2005-01-29, 00:59 Nowy dział FRYCOWE
|
|
|
Witajcie
Każdy (prawie) kto wykonał swą pierwszą maszynkę pisze że następną wykonał by inaczej
więc może podziemy się tymi informacjami które pomogą początkującym uniknąć
podstawowych błędów przy budowie i eksploatacji maszynek
wiadomo że wiedza to czas a czas to pieniądze
myślę że znajdzie tu wielu ludzi którzy podzielą się swym doświadczeniem
pozdrawiam |
|
|
|
 |
maggot
Stały bywalec

Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Sie 2004 Posty: 46 Skąd: bialystok
|
Wysłany: 2005-01-29, 03:45
|
|
|
yh. moze jeszcze nie skonczylem swojej pierwszej maszynki. ale robiac ja 3 razy zmienialem projekt. nadal nie jestem na 100% pewien ze to bedzie dzialalo. mam mase pytan (jak mi sie wydaje bez odpowiedzi..) czy prowadnice z maszyny do pisania wytrzymaja.., czy silniki robotron 52/60 wystarcza, czy sruba 10mm bedzie ok, czy lepiej bedzie jak bede napedzal sruby przez sprzegielko czy przez przekaldnie jesli przez przekladnie to jaka.. czy wystarczy lozyskowac srube z jednej strony z drugiej dajac silnik.. i mase innych pytan. zauwazylem jedno latwiej mi bylo robic maszynke "od tylu" najpierw os Z pozniej reszta. po za tym robiac maszynke latwiej mi bylo cos zaplanowac modelujac to w 3D chociaz projekt projektem wiele razy sie zmienial czy to pod wplywem trudnosc technologicznych czy tez rozwazan czysto teoretycznych. wazne jest jedno (kiedys powiedzial mi Ottop..) robil maszynke z kolega, przy okazji projektowania popijali sobie piwko, bawili sie dobrze i co z tego wyszlo? sam bym chcial kiedys miec taka maszynke... (chociaz jeszcze nie skonczona to juz slicznie rysuje..)
pozdrawiam
PS. wlasnie wrocilem z malej imprezki i moge nie byc do konca precyzyjny w wyrazaniu swych mysli za co wszystkich czytajacych przepraszam.. |
|
|
|
 |
Znawca tematu

|
Wysłany: 2005-01-29, 07:20 Re: Nowy dział FRYCOWE
|
|
|
| maxkonin napisał/a: | Witajcie
Każdy (prawie) kto wykonał swą pierwszą maszynkę pisze że następną wykonał by inaczej
więc może podziemy się tymi informacjami które pomogą początkującym uniknąć
podstawowych błędów przy budowie i eksploatacji maszynek
wiadomo że wiedza to czas a czas to pieniądze
myślę że znajdzie tu wielu ludzi którzy podzielą się swym doświadczeniem
pozdrawiam |
ale ocochodzi ??? przeciez glowna idea forum jest dzielenie sie informacji co wlasnie robimy
a kto nie pyta ten nie wie cieko jest opisac co sie zrobilo, jak to sie rozwiazalo technicznie tak bez pytania szczegolowego
ja zastosowalem przekladnie dla najdluzeszej osi bo moj silnik jest za slaby (sa zaduze opory tarcia http://www.cnc.elektroda.....php?user_id=76 ) wszyskie rozwiazania dobiera sie do rodzaju maszyny ...czy ejst duza czy mala itd |
_________________ "Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein |
|
|
|
 |
maxkonin
Czytelnik forum poziom 2 maxkonin

|
Wysłany: 2005-01-29, 10:53
|
|
|
chodzi o to że budując po raz pierwszy nie możemy wiedzieć wszystkiego więc nie wiemy o co pytać
chodzi o to że nawet czytając posty popełniamy błędy których można uniknąć
w/g mnie powinno to wygłądać w ten sposób że bez zapytań będziemy pisać o swych błędach by inni mogli ich uniknąć i wyciągnąć wnioski
problem w tym że trzeba mieć jaja by się przyznać publicznie do błędów
pozdrawiam |
|
|
|
 |
chaos
Administrator
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Maj 2004 Posty: 314 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 2005-01-29, 15:23
|
|
|
Witam
Uważam że taki dział nie miał by sensu. Maszyny amatorskie często są budowane z tego co ma się pod ręką i tródno jest określić czy jedo rozwiązanie, które pracuje w jakiejś maszynie będzie dobrze działało w drugiej.
Na konkretne jest konkretna odpowiedz.
Zadajesz pytanie z czym masz problem i jedna, dwie lub kila osób, która miała z tym styczność i może coś powiedzieć na ten temat pisze-odpowiada a ktoś kto to czyta sam wyciąga wnioski czy dobre czy złe rozwiązanie.
Ja np. w swojej pierwszej maszynie nie popełniłem żadnego błędu ale jak się nią troche pobawiłem to doszedłem do wniosku że prowadnice od szuflad są zamało precyzyjne aby zrobić coś konkretnego. Wymieniłem napęd paskowy na śróbowy bo można na nim uzyskać większe siły, zmieniłem silniki na 3x mocniejsze. Żadnego z tych wniosków nie nazwe błędem . Raczej nazwał bym to doświadczeniem.
Czekam na rozwój wontku na ten temat, jesli będzie zainteresowanie takim działem to go zrobie bo portal jest przecież dla Was.
Jeśli nie to nie będe robił bałaganu na forum i tworzył niepotrzebnego działu
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
camel131
Znawca tematu

|
Wysłany: 2005-02-11, 09:12
|
|
|
| Ja popieram stworzenie dziłu dla początkujących bo sam nim jestem i dużo by pomogło zobaczenie z czym inni mieli problem i jak go rozwiąywali. Stworzyło by to taką pseudo "wirtualną burzę muzgów" .Nawet w sici przeglądając co się wygoogluje znajdywane są projekty ,które może by spełniały nasze oczekiwania ale zawsze pozostaje coś co nie jest do końca opisane i z tym jest problem (szczególnie elektronika i programy bo to bym chciał najpierw zrobić). |
|
|
|
 |
|
|