|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
PLC- po co? |
| Autor |
Wiadomość |
Frodo
Znawca tematu Frodo

Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 60 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2008-04-17, 12:50 PLC- po co?
|
|
|
Witam Wszystkich!
Mam pyanie do Kolegów ktorzy są bardziej odemnie zaznajomieni z budową maszyn CNC.
Mianowicie, czy ktos mógłby wyjaśnic dlaczego w profesjonalnych maszynach stosuje się sterowniki PLC a nie komputery na bazie PC ze sterownikami silników, wejsciem na enkodery itp?
W profesjonalnych maszynach jest co prawda duzo wiecej funkcji do realizacji ale przeciez zwykłe PC na pewno poradziłyby sobie dodatkowo ( oprócz wysterowania serw) z np włączeniem chłodziwa, zczytywaniem pozycji enkoderów , itp.
Pozdrawiam. |
_________________ Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 164 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1608 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-04-17, 13:20
|
|
|
Witaj
PLC - to się nie wiesza
dużo mniej skomplikowany system i struktura co pozwala na większą stabilność urządzenia
Jak w wojsku komenda – rozkaz (bez dyskusji) wykonanie
|
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
| Ostatnio zmieniony przez easy2002 2008-04-17, 17:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Frodo
Znawca tematu Frodo

Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 60 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: 2008-04-17, 13:32
|
|
|
A ma może kolega namiary na np literature lub ( co lepsze) na strony w internecie gdzie byłyby wyjasnione obszerniej powody stosowania PLC zamiast PC?
Pozdrawiam
PS Przeciez nierzadko w kontrolerach maszyn mozna spotkac np system Windows, a skoro tak to w jakimś stopniu są tam komputery PC. Skoro tak to dlaczego stosuje sie dodatkowo szafy sterownicze ze sterownikami PLC? |
_________________ Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami. |
|
|
|
 |
easy2002
Specjalista poziom 3 easy

Pomógł: 164 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 1608 Skąd: Gniew
|
Wysłany: 2008-04-17, 13:52
|
|
|
http://www.e-automatyka.pl/forum/
Polecam Tu kolega może podyskutować
Przykład hybrydowego systemu
Czyli system HEROS i system WINDOWS 2000 na przykładzie sterowania iTNC530 w pliku
tnc.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 106 raz(y) 26,33 KB |
|
_________________ ... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie projektu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|