|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Wst?pny projekt sterownika z mikrokrokiem |
| Autor |
Wiadomość |
ottop
Specjalista poziom 2

Pomógł: 24 razy Dołączył: 07 Cze 2004 Posty: 355 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2004-07-18, 20:26
|
|
|
| Jak tylko zdecyduje jakie rozwiązania sastosować (przetworniki DAC czy PWM) zabieram się za schematy i soft (Eagle i BASCOM-AVR). Jeśli chodzi o procesor na początek myślę jednym procesorem sterować jedną oś sygnały step/dir. Jak się uda to można będzie pomyśleć nad bardziej zaawansowanym sterowaniem - RS, enkodety itp. |
|
|
|
 |
anjak
Znawca tematu

|
Wysłany: 2004-07-18, 20:51
|
|
|
Czy ja wie, można jeden uP na jeden silnik ale taniej jest z jednego uP wszystkie silniki.
Zakładam że projekt bedzie się rozwijał więc trzeba tez bedzie pomyśleć o synchronizacji pomiędzy prockami a z jednym prockiem problem synchro sam sie rozwiązuje.
Jeśli dołożymy odczyt pozycji to możemy wtedy też dołączyć dodatkowe procki dbające o przesunięcie (obroty silników).
Sądze, że tak bedzie wygodniej |
|
|
|
 |
ottop
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2004-07-18, 21:13
|
|
|
| Trzeba jednak pamiętać że dla obsługi trzech osi w trybie mikrokroku (przydały by się 4)procesor musi być naprawdę szybki, chcę wykonać sterownik w którym kwestia ewentualnych zgubień kroków nie była spowodowana przez układ logiki dlatego pozostaje za opcją z jednym procesorem na oś. Natomias jeśli uda się wukorzystać sygnał PWM do sterowania zamiast przetworników DAC ciężko będzie znaleść tani procesor z 6 szybkimi kanałami PWM tak więc koszt obu rozwiązań może być podobny. |
|
|
|
 |
anjak
Znawca tematu

|
Wysłany: 2004-07-18, 22:28
|
|
|
| To może pomoże ATmega64 8xPWM , 16MHz , wiekszość instrukcji w jednym takcie etc. |
|
|
|
 |
damik
Znawca tematu

|
Wysłany: 2004-07-18, 23:36
|
|
|
| ottop napisał/a: | | Jak tylko zdecyduje jakie rozwiązania sastosować (przetworniki DAC czy PWM) zabieram się za schematy i soft (Eagle i BASCOM-AVR). Jeśli chodzi o procesor na początek myślę jednym procesorem sterować jedną oś sygnały step/dir. Jak się uda to można będzie pomyśleć nad bardziej zaawansowanym sterowaniem - RS, enkodety itp. |
Wydaje mi się że sam projekt w eagle tutaj nie wystarczy , powinniśmy pomyśleć nad wersjami dokumentacji w PDF bo nie wszyscy na codzień stosują taki soft ...
Co do BASCOM'a to wydaje mi się że to moze być niewystarczające bo nie zapanujemy nad kodem optymalnym czasowo , chyba że zrobimy hybrydę ze wstawkami czasowo-krytycznych procedur w assemblerku ...
Co do RS232 to trzeba by się zastanowić z jakim oprogramowaniem taki sterownik miałby pracować , bo wydaje mi się że protokoły komunikacji szeregowej sterowników nie są zunifikowane i jeszcze dochodzi problem ich poznania ... bo nie wszystkie mogą być jawne (opisane) ... |
_________________ Pozdrawiam
Damik |
|
|
|
 |
anjak
Znawca tematu

|
Wysłany: 2004-07-19, 06:31
|
|
|
Dokumentacje można w pdf, świetny do tego jest openoffice (free)- stabilny (chociaż sin(90) to w nim 0,89)
Do programowania avr polecam AVRSTUDIO jest symulator a to już prawie sukces,
do wgrania jednak bascom, programator avr za 1zł ,jest dostępny w helpach a jeśli nie to proszę klikać.
Eagle nadal tylko z powodu - free.
No i cóż jednak asm ( nie jest trudny ), jeśli ma być szybko i wydajnie i bez niespodzianek.
Co do RS teoretycznie wystarczą 3 kabelki do PC ale jeszcze jest 4 inne, które warto wykorzystać
Zakładając transmisje 8n1 (10 bit na znak) to przy 115200 / 10 mamy 11 520 bajtów na sekunde (teoretycznie).
RS jest ładnie opisany, prosty w obsłudze. Szybciej przez LPT tu można 100kB mieć na spoko a najmniej siły do włożenia kabelka wymaga USB ale soft do tego jest potrzebny a na tym forum jest cisza.
Program do obsługi, można z corela lub innego ze standardem hpgl, gcode
lub własny - a co ! |
|
|
|
 |
rchobby
Specjalista poziom 2

Pomógł: 16 razy Dołączył: 31 Maj 2004 Posty: 442 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2004-07-19, 07:07
|
|
|
TLC5620 cen nie znalazłem. Inne szeregowe przetworniki DAC, ceny netto TME:
LTC1446 za 1x 52.90 a za 10x 39.90
LTC1257 1 wyjście 12 bit 1x 38.90 10x 27.90
DAC7611 1 wyjście 12bit 1x 19.90 10x 16.90
Co do procesora to jestem za rozwiązaniem 1 procesor 1 silnik. Po pierwsze, taki układ jest łatwiejszy do projektowania i później do uruchamiania, mniej skomplikowany soft i prostrza modernizacja . Po drugie, używam tylu sterowników ile potrzebuję, rozwiązanie bardziej uniwersalne. Po trzecie, jak wystąpi uszkodzenie łatwiej i taniej wymienić pojedyńczy sterownik niż wielosilnikowy. Proponuję popatrzyć na rozwiązania profi np. Gecko - są to sterowniki do 1 silnika zintegrowane z radiatorem. |
|
|
|
 |
ottop
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2004-07-19, 15:30
|
|
|
Dzięki za ceny przetworników. Widząc je dochodzę do wniosku, że chyba na razie zostawimy przetworniki w spokoju (trochę nie pasują do założeń cenowych). Oczywiście dokumentację końcową na pewno opublikuje się w pdf i Eagle. Ale nie dzielmy na razie skóry na niedźwiedziu.
Jeśli chodzi o BASCOMa to w rozwiązaniu 1 procesor na jedną oś wystarczy w zupełności, po prostu cały soft musi do DACa czy rejestrów sterujących PWM wpisywać dane z wcześniej przygotowanej tabeli wartości napięć sterujących komparatorami w L6505 + sterowanie faz. Jeśli sygnał step podłączymy do pinu z obsługą przerwania zewnętrznego wystarczy, że procedura obsługi tego przerwania będzie wpisywała w zależności od stanu linii dir następną lub poprzednią wartość z tablicy. Zmniejszenie lub zwiększenie jednego wskaźnika oraz wpisanie kilku danych z tablicy do rejestrów trwa naprawdę niewiele cykli. |
|
|
|
 |
damik
Znawca tematu

|
Wysłany: 2004-07-19, 20:58
|
|
|
| anjak napisał/a: | Co do RS teoretycznie wystarczą 3 kabelki do PC ale jeszcze jest 4 inne, które warto wykorzystać
Zakładając transmisje 8n1 (10 bit na znak) to przy 115200 / 10 mamy 11 520 bajtów na sekunde (teoretycznie).
RS jest ładnie opisany, prosty w obsłudze. Szybciej przez LPT tu można 100kB mieć na spoko a najmniej siły do włożenia kabelka wymaga USB ale soft do tego jest potrzebny a na tym forum jest cisza.
Program do obsługi, można z corela lub innego ze standardem hpgl, gcode
lub własny - a co ! |
Chyba nie zrozumieliśmy się co do RS232, to co opisujesz to definiuje niejako już sam standard i nie podlega to dyskusji , jednak chodzi mi o to jaki format danych ma być przesyłany po takim interface ... bo z tego co wiem to większa część programów CNC z obsługą RS budowana jest pod dedykowane sterowniki ... i tam są przesyłane konkretne rozkazy i dane do kontroli sterownika i cały cymes w tym aby wiedzieć jakie i co do czego ... a to nie jest już w większości przypadków opisane ...
A co do USB to są dostępne scale do obsługi tego standardu , nawet widziałem gdzieś zrobione coś takiego na tzw "piechotę" na jakimś AVR (konwerter USB -> RS232) , jednak problem pozostaje w napisaniu odpowiedniego sterownika (windows) pod USB ... a to już nie jest taka prosta sprawa ... chyba że pozostaniemy przy standardowym emulującym port szeregowy ...
Jeśli chodzi o własny program CNCOpenSource to jest już powołany osobny dział w tym celu - ZAPRASZAMY tam wszystkich programistów !!! |
_________________ Pozdrawiam
Damik |
|
|
|
 |
pit202
Specjalista poziom 3 RIP

|
Wysłany: 2004-07-19, 21:42
|
|
|
ja jednak jestem za zbudowaniem sterownika : 1 uC ktory by przyjmował polecenia
przez RS232 i rozdzielał ruchy na 3 inne procesory ktore by sterowały kazdy swoim
silnikiem, kazdy z silników dostawałby opis ruchu trapezowego i jego zadaniem
byloby precyzyjne poruszanie sie po tej trajektorii , fajnie by bylo gdyby byla
kotrola zwrotna ruchu, np. poprzez enkoder lub
liniał, sterowniki musialyby czesto sprawdzac pozycje i ew. komunikowac się miedzy
sobą czy kazdy jest w swojej pozycji i ew. na chwile sie zatrzymywać gdy jeden
z silników nie wyrabia sie lub napotkał na za duzy opór ( to juz bardzo przesadzony
przyklad ) , sterownik głowny dodatkowo wlaczalby pompke chłodziwa i zajmował
sie obrotami wrzeciona ( tez closedloop )
co do opisu jezyka komunikacji mozna zrobic na 2 sposoby :
1/ pelna lub czesciowa interpretacja GMCODE , przynajmniej te podstawowe
G0, G1, M3, M5, M7, M9 - ale sterownik głowny mialby niezle do roboty, wyliczac
rozpedzanie , hamowanie i całą dynamike ruchu
2/ wlasne komendy ktore by juz byly wstepnie obrobione z G-kodów przez PC`ta
co by bardzo odciążyło nasz mały uC gdyby dostawał juz jak poszczególne silniki
mają się rozpędzać
interpolacja liniowa do zrobienia na silnikach krokowych nawet w 3D jest prosta do
zrobienia , czy ktos podejmie sie napisania interpolacji kołowej ?? |
_________________ PiteR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|