|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Sterownik i Program CNC-Suite |
| Autor |
Wiadomość |
m_m
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2007-01-12, 23:31
|
|
|
| markcomp77 napisał/a: | | mogę TO zrobić w eagle... |
coś już jest? |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 43 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1967 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2007-01-12, 23:31
|
|
|
tak...
coś do odprasowania
http://www.2a.pl/~mark/cnc/cnc_interfejs-2xx.pdf
[ Dodano: 2007-01-12, 23:51 ]
ten schemat ->
i zamieszczone na stronie pcb nie pasują do siebie...
pcb jest nieco bardziej uzbrojone - np. terminale motor 0,1,2,3 stabilizator 7805.. itp
moja robótka odnosi się do zamieszczonego pcb - do wersji dozbrojonej |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
astony
Specjalista poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2006 Posty: 180 Skąd: jaworzno
|
Wysłany: 2007-01-14, 13:56
|
|
|
| Czy całość (program + interface) "pójdzie" pod XP? |
_________________ PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE |
|
|
|
 |
x
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Mar 2006 Posty: 209 Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany: 2007-01-14, 16:38
|
|
|
| astony napisał/a: | | Czy całość (program + interface) "pójdzie" pod XP? |
"całość" to są programy: bulkhead2model, cnc-config, cnc-plugins, dwg2dxf, hm2cnc,
hmviewer, smc, vec2web, wp2hm, wpedit. Docelowo ma to być pakiet programów konwertujących model 3D na zestaw "poziomic", te "poziomice" na pliki HPGL lub G dla maszyny. To samo z modelami 2D. Do tego viewer, moduł konfiguracyjny, symulator.
Są wybitnie linuksowe, a w tej chwili wręcz debianowe - miałem masę problemów, żeby dobrać biblioteki i choćby poprawnie skompilować je pod Slackware. Programy są w fazie "u mnie działa" - czyli u autora, na jego komputerze, albo pod Debianem z odpowiednimi bibliotekami w dokładnie takiej wersji jak u autora. Autoconfig jest, ale właściwie pozorny - dużo drukuje, ale nie sprawdza bibliotek, położenia ich nagłówków, itd. Kilka razy musiałem przejść na ręczne, robić dowiązania, itd. Próby uruchomienia kończą się komunikatami "SDL parachute deployed", "libglade-CRITICAL", "Mesa - cośtam". Jak przejdę na Slackware 11 z nowszymi wersjami Gtk/Gnome, glutami, itp. to spróbuję ponownie. Albo jak pojawi się wersja 0.2 CNC-Suite.
Aha, a biblioteka libg3d to pewnie nawet nie ma paczki pod Debiana.
Za to sterownik chcę spróbować. Ten ATMega8515 kosztuje 8 zł, stać mnie na taki upust. Jeśli nie ma pewności, czy to 8515, to może spytać autora? Chociaż to chyba wszystko wyjaśnia ( plik serial.c )
| Kod: | #if defined(__AVR_AT90S2313__)
# define USED_UCR UCR
# define USED_UBRR UBRR
#elif defined(__AVR_ATmega8__)
# define USED_UCR UCSRB
# define USED_UBRR UBRRL
#elif defined(__AVR_ATmega8515__)
# define USED_UCR UCSRB
# define USED_UBRR UBRRL
#else
# error "Don't know what kind of MCU you are compiling for"
#endif
|
Można też zerknąć do źródeł, co jest głównym atutem tego projektu, więc warto pokusić się o zrekonstruowanie programu sterującego po stronie PC. Na razie tylko je przejrzałem, przez tę grzebaninę z CNC-Suite. Sterowanie odbywa się "tekstowo" - jednoliterowy kod, wartość, \n. Ciekawe, czy to jakiś standard?
Markcomp77: Dzięki za pdf! Jak czas pozwoli, to popróbuję. |
_________________ "Później doświadczyłem jeszcze jednego zjawiska: gdzieś w połowie roboty okazuje się, że mieliśmy pomysł tylko na tę połowę roboty." - Adam Cebula (wnioski po budowie gołębnika) |
|
|
|
 |
astony
Specjalista poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2006 Posty: 180 Skąd: jaworzno
|
Wysłany: 2007-01-14, 19:27
|
|
|
Dzięki
Wiecej sie nie mieszam(chociaż ... dlaczego nie wewnętrzny osc. w mega8515?)
Powodzenia |
_________________ PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-01-14, 20:25
|
|
|
| astony napisał/a: | | dlaczego nie wewnętrzny osc. w mega8515? |
może dlatego, iż wewnętrzny oscylator daje maksymalnie 8MHz... a na zewnętrzny daje max - czyli 16MHz |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
x
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-01-18, 21:38
|
|
|
| astony napisał/a: | | Wiecej sie nie mieszam |
Dlaczego? Do używania tego pod XP wystarczy "tylko" odpowiedni programik po stronie PC - na razie nie mam niczego takiego nawet dla Linuksa.
| astony napisał/a: | | Powodzenia |
Dzięki, będzie bardzo potrzebne.
Na razie skompilowałem sobie avr-gcc, w następnej wolnej chwili (czyli nie wiem kiedy) spróbuję zaprogramować uC i to złożyć.
Markcomp77, czy możesz zdradzić jaką pojemność mają mieć C5, C6, C7? I co ustawiają te zworki przy kwarcu? |
_________________ "Później doświadczyłem jeszcze jednego zjawiska: gdzieś w połowie roboty okazuje się, że mieliśmy pomysł tylko na tę połowę roboty." - Adam Cebula (wnioski po budowie gołębnika) |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-01-18, 22:00
|
|
|
| x napisał/a: | | czy możesz zdradzić jaką pojemność mają mieć C5, C6, C7? I co ustawiają te zworki przy kwarcu? |
C5, C6 - to jakieś elektrolity do zasilacza na 7805... co tam znajdziesz w szufladzie
10...100uF pewnie starczy... przy nich równolegle po małym ceramiku 100nF
C7 - to kond. odsprzęgjący... czyli ceramik 100nF - najlepiej go blutować bezpośrednio miedzy nogami zasilania i masy uC
(ceramiczne można zastąpic monolitycznymi) |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
x
Specjalista poziom 1

|
Wysłany: 2007-01-19, 22:03
|
|
|
| markcomp77 napisał/a: | C5, C6 - to jakieś elektrolity do zasilacza na 7805... co tam znajdziesz w szufladzie
10...100uF pewnie starczy... |
Właśnie to mnie szokuje w elektronice. A jeszcze bardziej mnie szokuje, że pomimo tego hardware zwykle działa znacznie lepiej od software.
Zorientowałem się, że to, co wziąłem za zworki przy kwarcu, to kolejne dwa kondensatory odsprzęgające. Ale obciach. Kupiłem książkę o prockach AVR, i postaram się już nie marudzić (właśnie tam zobaczyłem ten układ z kwarcem). |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-01-19, 22:14
|
|
|
| x napisał/a: | | Zorientowałem się, że to, co wziąłem za zworki przy kwarcu, to kolejne dwa kondensatory odsprzęgające |
te mają wartość np. 22pf |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|