Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt - Program steruj?cy ploterem/frezark? CNC
Autor Wiadomość
GrzegorzK 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-07-11, 17:26   

Panowie,
Muszę zaznaczyć, że to co tu robimy jest moim hobby, a nie pracą zawodową.
Mogę poprowadzić projekt od strony informatycznej/elektronicznej.
Jak wcześniej pisałem, nie znam się na maszynach CNC na tyle, aby umieć stwierdzić że coś nie ma sensu albo w dany sposób coś się robi - tu będzie mi napewno potrzebne Wasze wsparcie.

Po przestudiowaniu dokumentów na temat A3977 uważam, że tego układu powinniśmy się trzymać - przetestowany, działa; trzeba zastosować (w dodatku odpada problem sterowania mikrokrowego).
Budowę tego systemu oparłbym na dwóch/trzech mikrokontrolerach - jakich to się jeszcze zobaczy - spełniających następujęce funkcje:
1. Obsługa wej./wyj. - komunikacji z PC - wstępnej obróbki danych (sprawdzanie syntaktyczne poleceń, wyświetlanie informacji na wyśw. znakowym/graficznym, przyjmowanie poleceń z klawiaturki, pomiar wartości fizycznych w układzie itp. - zobaczymy co jeszcze).
2. Opracowywanie danych, na podstawie których trzeci kontroler będzie mógł sterować kierunkiem/szybkością/dynamiką pracy silników.
3. Kontrola działania maszyny, podawanie odpowiednich sygnałów sterujących do układów 3977, tutaj opracowywane będą charakterystyki dot. ruszania/hamowania narzędzia w zależności od podanych danych przez uP nr 1.

Dodatkowo chciałbym, aby < elektronika-sterowanie-oprogramowanie PC > były jak najbardziej modułowe, np. w przyszłości będziemy chcieli dodać zmieniarkę narzędzi, sterowanie chłodziwem/powietrzem, sterowanie kamerą USB itp - co duszyczka zapragnie 8)

Co Wy na to ?

GrzegorzK 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-07-13, 07:17   

Może zrobić tak:
Budujemy kontroler silników - i tak trzeba to zrobić - tak jak by był on sterowany przez pośredniczący uP. Ten uP narazie zastąpimy PC-tem i już. A jak "wszystko" będzie działać z poziomu PC to można będzie zacząć przenosić na drugi uP.
Rozwiązanie napewno tańsze i jednak mniej czasochłonne. Jedyny problem to zachowanie lub nie jakiegoś wymyślonego sposobu komunikacji z pierwszym uP po podpięciu drugiego.

pit202 
Specjalista poziom 3
RIP

Wysłany: 2005-07-13, 13:08   

projekt ma szanse przejsc ale pod warunkiem ze znajdzie sie ktos kto pokieruje projektem,
ja osobiscie gubie sie przy wiekszych elementach-zlozeniach, natomiast nie mam problemu z malymi sterowniczkami, potrafie zaprogramowac AVR, `51 w C i ASM, przydalby sie natomiast ktos mocniejszy z elektroniki kto zbudowal by uklad do testowania sterownikow ruchu ( chyba najlepiej AVR ) w taki sposob zeby mozna bylo sie komunikowac z nim poprzez jakies lacze ( np. RS232 ) i zeby mozna bylo podpiac to w jakas szyne zeby mozna bylo podlaczyc conajmniej 3 takie sterowniki. ( na cele testowo/programowe mozna uzyc jakiego KIT`u np. AVR8550 ? ) wszystko i tak nie obejdzie sie bez sztywnych zalozeń, jakie to ma miec predkosci maksymalne, jakie maksymalne odcinki - uzywac rejestrow 8 czy 16 bitowych ? najlepiej gdybysmy sie podzielili pracą albo utworzyli jakies male grupy. Ja moge siebie dopisac do grupy koderow ASM.

rchobby 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2005-07-14, 05:37   

GrzegorzK - Jaki soft pc-owy przewidujesz że byłby najlepszy, c czy pascalopodobny?
pit202 - Moim zdaniem, na początek, nie wchodzić w tak rozbudowany system, wystarczy jeden port jeden sterownik jedna maszyny?

GrzegorzK 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-07-14, 14:52   

rchobby, byłbym raczej za Pascalem (bo tego - raczej Delphi - używam w pracy od paru ładnych lat).
Ważna jest też dokumentacja programu - jeżeli ma to być otwarty projekt tomusi być prowadzona rzetelnie i w miarę profesjonalnie.

rchobby 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2005-07-15, 05:47   

Czy istnieje darmowy Pascal w którym warto robić projekt?

GrzegorzK 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-07-15, 06:37   

Jest główne pytanie czy chcemy aby to było dosowe czy windowsowe ? (wiem problem lpt, ale może da sięto jakoś obejść) ?

Jest wiele darmowych kompilatorów Pascala, ale chyba warto bliżej przyjżeć się temu:
http://www.freepascal.org
(dosyć wysoko stoi w rankingach)

Do końca tygodnia (czyt.: około wtorku/środy :wink: ) sprawdzę jak się toto zachowuje w "cięższych warunkach" typu liczenie wektorów/macierzy itp. - ale nie sądzę żeby były jakieś proste problemy :) - wyjdzie w praniu.

Dodatkowym atutem będzie CSV do kontroli wersji - co w przypadku projektu rozproszonego taki jak nasz ma spore znaczenie.

PS. W pracy mam oficjalne Delphi - stąd potrzeba popatrzenia na powyżej wymienioną propozycję.

rchobby 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2005-07-15, 07:11   

Dzięki za informacje.
DOS odchodzi w zapomnienie i chyba nie warto w nim robić bo nie ma przyszłości.
Pozostaje win lub linux. Linux może być za 'trudny do opanowania' dla sporej grupy przyszłych użytkowników i tu mamy tylko win'a i sterowanie (docelowe) przez spec sterownik USB lub RS'a. Początkowa wersja może być robiona na zasadzie symulatora - wynik działania tylko wyświetlany na ekranie. Sterownik byłby celem grupy elektronicznej.

Teraz wypadałoby uścislić co robic a co pominąć. Pytania?

1. Tylko wersja obsługująca g-kody i sterująca silnikami, taki graficzny TurboCNC.

2. Program full, jak np. CNCPlayer, DeskCNC czy inne podobne,

czyta pliki wektorowe
- HPGL ukłon w strone użytkowników np. Corela czy innych reklamowców
- DXF to dla cadowców
- Gerber tu poużywaliby sobie twórcy płytek Proltel czy Eagle

czyta pliki bitmapowe
- bmp gif jpg dla twórców płaskorzeźb

z tego może zrobić
- przeczytany rysunek wyświetlany na ekranie (edycja, zaznaczanie frezowań, itp.)
- frezowanie na ekranie czyli symulacja
- steruje spec sterownikiem
- generuje plik g-kody

W dużym skrócie, jak coś ważnego (cele strategiczne, nie drobiazgi) pominąłem proszę uzupełnić.

GrzegorzK 
Znawca tematu

Wysłany: 2005-07-15, 09:13   

:idea: Myślę, że podstawowym językiem który będzie rozumiany przez nasz program poowinien być G-Kod - ew. jakaś nasza wersja rozszerzona - i tak będzie dużo roboty ze sterowaniem i komunikacją na początku - więc to trzeba najpierw zrobić - jak mówimy w lewo - to frez w prawo :mrgreen:
Kwestię formatów HPGL...BRD...DXF itp zostawmy na później - do tego będziemy robić sukcesywnie konwertery do naszego G-Koda w osobnych "pluginach".
Co do programów, które wymieniłes - musze je sobie obejeć i już.
Możliwa jest też wizualizacja wykonywania G-Kodu - i to chyba równolegle z parserem G-Kodu należy zrobić.
Zakładam, że program i jego moduły będę ooogromne i superfunkcjonalne :twisted:

Jeszcze jest Delphi 7 Personal Edition - sprawdziłem pobieżnie licencję i wydaje mi się że dla naszych celów ze względu na prawo będzie odpowiedni.

rchobby 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2005-07-15, 11:42   

O ile pamiętam licencje na tę darmową wersję mogą być problemy, chyba że się mylę.

W poprzednich np. D6 PE było w wielkim skrócie - tylko do własnych prywatnych celów, nie pozwala na publikację wyników pracy programistycznej.

Z drugiej strony wersja PE jest tak okrojona że mogą być problemy z przechodzeniem pomiędzy instalacjami, program zrobiony w wersji rozszerzonej nie 'pójdzie' w wersji PE. Ale to wymaga dodatkowego testu.

W dziale Program OpenSource CNC stworzyłem temat dotyczący tego propjektu. Kilka postów z tego tematu też tam przesunę.

Odpowiedz do tematu