|
OpenCAM: cam pod linuksa wart uwagi (GPL) |
| Autor |
Wiadomość |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 43 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1967 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2007-05-08, 14:33 OpenCAM: cam pod linuksa wart uwagi (GPL)
|
|
|
Witam!
przedstawiam rozwijający się CAM pod Linuksa
program wymaga do uruchomienia GAMBAS-a - czegoś w rodzaju videobasika ale pod linuksa...
pozwala na zaminę PS,PDF,AI w GCODE lub HPGL
można projekt zwielokrotniać... itp
możliwa jest symulacja
więcej na stronie projektu
http://opencam.sourceforge.net/
pobawiłem się nim - i sprawia całkiem przyjemne wrażenie
wymaga jednak GAMBASika... który czasem trzeba sobie skompliować
niestety - pod windowsem GAMBAS dzisiaj jeszcze się nie kompiluje - a szkoda |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-05-08, 17:49
|
|
|
a jak sie ma LPT pod linuksem ? czy tam tez jest ograniczenie 45kHz ?
tak naprawde z czego to ograniczenie wynika ?? |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-08, 18:00
|
|
|
| rockykon napisał/a: | | tak naprawdę z czego to ograniczenie wynika ?? |
ograniczenie szybkości zawsze jest...
jednak pod linuksem - należy przeprowadzić testy - na najgorszy przypadek opóźnienia
i na tej podstawie określić BASE_PERIOD (i wymagań stawianych przez sterowniki - długość wymaganych czasów sterowania)
wniosek z pomiarów różnych maszyn jest taki - nie zawsze szybsza z pozoru maszyna będzie dawać krótszy czas (tzw. latency).... temat jest trochę techniczny - przydałby się nowy wątek (opiszę tam procedurę na przykładzie coolCNC - to pozwoli łatwo oceniać przydatność maszyny również da macha)
duże pogorszenie wyników maszyny - daje np. grafika zintegrowana na płycie głównej (na tej maszynie mach również będzie działał kiepsko - sprawdziłem...) ... jednak wystarczy zamontować cokolwiek do AGP/PCIx/PCI i wyniki się poprawiają....
[ Dodano: 2007-05-08, 19:03 ]
| rockykon napisał/a: | | czy tam tez jest ograniczenie 45kHz ? |
pod linuksem nie ma sztucznie wprowadzanych ograniczeń! |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
x
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Mar 2006 Posty: 209 Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany: 2007-05-08, 22:49
|
|
|
[quote="markcomp77"] | rockykon napisał/a: | czy tam tez jest ograniczenie 45kHz ?[/quo
te]
pod linuksem nie ma sztucznie wprowadzanych ograniczeń! |
W LINUX+ 6/2002 jest bardzo ciekawy artykuł. Autor postanowił mierzyć temperaturę za pomocą układu DS1812, który wymaga bardzo dokładnie taktowanego sygnału sterującego, za pomocą peceta z prockiem 333MHz, i na jądrze z serii 2.4. Po napisaniu programu sterującego jako modułu jądra okazało się, że utrzymywanie taktowania w okolicach kilkunastu mikrosekund nie stanowi problemu. I to bez łaty czasu rzeczywistego! Oczywiście nie da się w tym czasie grać w Quake.
Kurczę, ale DLACZEGO BASIC??? Już nie można było tego zrobić w Python-ie, Perl-u, czy choćby w Tcl?
Skompilowałem Gambas (bardzo przyjemny interfejs - lepszy niż FLUID), później Opencad, ale niestety u mnie działa wszystko oprócz generowania G-code. Może wziąłem inną wersję Gambas (ostatnią stabilną). Albo coś jest inaczej skompilowane. Nie potrafię znaleźć błędu.
Zauważyłem, że Opencad korzysta z programu pstoedit, który mnie znacznie bardziej zaciekawił. W manualu znalazłem wzmiankę n/t pisania własnych filtrów. W źródłach są przygotowane pliki drvsampl.cpp i drvsampl.h z odpowiednimi funkcjami, które mozna wykorzystać jako szablony. Otrzymujemy gotową listę obiektów graficznych, trzeba je tylko wyrzucić do ostream w odpowiednim formacie. Na końcu pliku jest szablon formatu, którym chyba nawet możemy wymusić co otrzymamy do przetworzenia. No i trzeba by jeszcze zarejestrować nowy parametr i jego obsługę (albo nawet samo się to zrobi dzięki wspomnianemu szablonowi), i trącić Makefile. |
_________________ "Później doświadczyłem jeszcze jednego zjawiska: gdzieś w połowie roboty okazuje się, że mieliśmy pomysł tylko na tę połowę roboty." - Adam Cebula (wnioski po budowie gołębnika) |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-09, 01:23
|
|
|
| x napisał/a: | | DLACZEGO BASIC??? |
bo ktoś tak chciał - umiał zrobić... i chciało mu się
| x napisał/a: | | Skompilowałem Gambas (bardzo przyjemny interfejs - lepszy niż FLUID) |
gambas bazuje na QT... stąd ładny interface
| x napisał/a: | | Może wziąłem inną wersję Gambas (ostatnią stabilną). Albo coś jest inaczej skompilowane. Nie potrafię znaleźć błędu. |
mi kompiluje się wersja 1.07 Gambasa... wersja 2.coś nie
mam skompilowane QT 3.coś
mam również w systemie najnowsze świeżo skompilowane QT 4.coś... ale ./configure poszukuje QT 3.coś.... nie wiem jeszcze dokładnie dlaczego pada make najnowszego Gambasa
| x napisał/a: | | Zauważyłem, że Opencad korzysta z programu pstoedit |
pstoedit - oczywiście wcześniej już poznałem - bo od niego zależy parę innych narzędzi linuksa... |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-05-09, 21:24
|
|
|
ja sie na linuksach za bardzo nie znam, wiec moze jasno mi ktoś odpowie, ile kHz'ów mozna wyciągnąc pod linuxem ?
ewentualnie czy pod dosem tez jest jakies (jakie) ograniczenie ? |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-09, 21:38
|
|
|
| rockykon napisał/a: | | ja sie na linuksach za bardzo nie znam, wiec moze jasno mi ktoś odpowie, ile kHz'ów mozna wyciągnąc pod linuxem ? |
na to pytanie niema odpowiedzi
na określonej maszynie takie testy można przeprowadzić - i określić taką graniczną zdolność maszyny do ustalnia dokładnych interwałów czasowych...
a po wyliczeniu setupu dla danego sterownika - wyjdzie nam częstosliwość o gwarantowanej dokładności... spełniającej wymagania danego sterownika
do tego celu - trzeba wyznaczyć tzw. największe średnie opóźnienie... czyli wielkośc po niekąt statystyczną
| rockykon napisał/a: | | ewentualnie czy pod dosem tez jest jakies (jakie) ograniczenie ? |
też są
obraniczenia często wynikają z budowy płyty głównej... itp
oczywiście nieprzewidywalny system operacyjny (czytaj wielozadaniowy) jeszcze pogarsza sprawę
jednak w przypadku linuksa - mozna zastosować jądro czasu rzeczywistego... które gwarantuje najwyższy priorytet dla zadań "czasowych"... coś podobnego robi sterownik do macha - jednak on jest komercyjny - więc stwarza sztuczne ograniczenia (darmo 25KHz.. za pieniądze 45KHz)
ale nawet w przypadku darmowego mach - 25KHz może nie być realizowane precyzyjnie... bo kiepska jest płyta głowna (nie szybka... czy wolna... mało przewidywalna czasowo... wprowadzająca skandaliczne opóźnienia czasowe).. albo w systemie jest coś co przeszkadza
to oczym mówię można usłyszeć - w postaci drżenia śruby... to same sterownie i frezarka podłączone do jednego komputera drży przy przejazdach... a przy innych komputerze praca jest czysta |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2007-05-09, 21:54
|
|
|
nie spodziewam sie dokładej częstotliwości, ale np czy da sie uzyskac 2 .. 3 x więcej ? czy moze sa to prędkość porówywalne ( zakładając ze złozymy kompa specjalnie do frezarki..)
sam mam lapka, IBM T60p, (2x2GHz, 256 grafiki ATI) sprzet wydaje sie dosyć dobry, ale czy to sie przełoży na dobre osiągi w sterowaiu frezarka ? |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-09, 22:03
|
|
|
| Cytat: | | sam mam lapka, IBM T60p, (2x2GHz, 256 grafiki ATI) sprzet wydaje sie dosyć dobry, ale czy to sie przełoży na dobre osiągi w sterowaiu frezarka ? |
w tym sęk, że szykość komputera wcale nie koniecznie przekłada się wprost na jego zdolność do precyzyjnego wyznaczania małych odstepów czasu
jeśli grafika nie jest zintegrowana - to jeden poważny problem nie istnieje (ostatnio to sprawdziłem na jednej z nowych maszyn)
jednak pewne realizacje płyt głównych... są lepsze do tego, a inne gorsze
przygotowuję się do napisania paru słów na temat wyznaczania "średniego opóżnienia" maszyny pc - na przykładzie liveCD linuksa - coolCNC
wkłada się to do CD- bootuje i już mamy środowisko linuksowe (z jądem czasu rzeczywistego) i... EMC2 (program sterujący maszyną np. tak jak mach)
może jeszcze nie skonfigurowane pod nasze sterowanie... ale wiele do roboty niema
| rockykon napisał/a: | | ale np czy da sie uzyskac 2 .. 3 x więcej ? |
nie sądze - raczej wyniki będą podobne... ale EMC2 niema ograniczeń na ilość wykonywanych linii kodu... i naprawde ma wiele rzeczy których niema gdzie indziej... i można łatwo zajrzeć "po maskę" |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 87 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2593 Skąd: zapytaj
|
Wysłany: 2007-05-10, 09:45
|
|
|
| markcomp77 napisał/a: | nie sądze - raczej wyniki będą podobne... ale EMC2 niema ograniczeń na ilość wykonywanych linii kodu... i naprawde ma wiele rzeczy których niema gdzie indziej... i można łatwo zajrzeć "po maskę" |
ale przeraża mnogość opcji i ustawień |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
|
|