|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
tokarki produkcji ZSRR - "Technika" |
| Autor |
Wiadomość |
Ciowiec
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-13, 15:41 tokarki produkcji ZSRR - "Technika"
|
|
|
Witam - tak jak w temacie - prosiłbym o jakiekolwiek informacje odnośnie tej tokarki - może miał ktoś z nią styczność? Jeśli tak, to proszę o podzielenie się wrażeniami z pracy na niej, oraz jakości wykonania samej maszyny.
sprzęt taki, jak ten ze strony:
http://www.maszyneria.pl/tokarka,stolowa,496.html
dziękuję z pomoc |
| Ostatnio zmieniony przez Ciowiec 2008-06-14, 07:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Frantz
Znawca tematu

Pomógł: 12 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 86 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-06-13, 18:39
|
|
|
| Kawał maszyny ,tylko troche mało w kłach .Ogolnie polecam |
|
|
|
 |
Ciowiec
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-14, 07:39
|
|
|
Frantz - pracowałeś może na niej? Chodzi mi o jakość wykonania podzespołów, oraz trwałość........ W sumie to ma być pierwsza moja maszynka, ale mimo wszystko chciałbym, żeby posłużyła kilka lat dzięki |
|
|
|
 |
Frantz
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-06-14, 11:36
|
|
|
Wtam.Na początek troche o konstrukcji i wykonaniu.Jak zauwarzyłeś zamiast łoża jest zastosowane troche inne prowadzenie suportu.Suport porusza sie na trzpieniu a z tyłu znajduje sie jedna część łoża na której zamocowany jest tył suportu.Należy dodać że w razie wystąpienia luzu na trzpieniu możemy go przeszlifować na szlifierce kłowej co jest operacja bardzo prosta i tanią a w tulei suportu wykonujemy tulejke z brazu i po sprawie.Inaczej sie przedstawia remont tokarki na pryzmach tutaj należy przeszlifować wszystkie płaszczyzny następnie doskrobać suport lub podfrezować i wykleić,obniżyć skrzynke posuwów podwyższyć płyte pod konikiem itd... W tym przypadku remont jest bardzo prosty i tani.Na zdięciu widać otwarta pokrywe gitary i mocowania silnika .Jak widać wszystkie koła sąwykonane z metalu mówie o kołach zębatych) a nie z plastiku (choć są tworzywa wykożystywane na koła trwalsze od metalu).W wewnętrznej obudowie widać tabliczke posuwu i odpowiedniego skonfigurowania gitary.Silnik tez wyglada na dość mocny około 0.8 kw ale moge sie mylić .Jesli poprawnie odczytałem zastosowanie dzwigni znajdujacej sie w miejscu skrzynki posuwów to jest to dzwignia zmiany kierunku posuwów a tym samym mozliwość nacinania lewych gwintow.Należy zwrócić uwage że tokarka jest wykonana na solidnych odlewach żeliwnych i ma dużą sztywność .Jeżeli chodzi o wrzeciono to zapewne jest ono zbudowane na typowym łożyskowaniu z przodu łożysko wałecznowe z regulacja luzu pierścieniem wewnętrznym natomiast tył łożysko proste plus oporowe .Główna wadą jest jednak krótki rozstaw w kłach i to chyba jedyna wada tej maszyny .Jesli moge doradzić to moim zdaniem jedyna przesłanką za zakupem tej maszyny jest okazyjna cena jednak wiem z doświadczenia że nawet do majsterkowania potrzebne jest conajmniej 500 lub 600 mm w kłach no i podtrzymka której tutaj nie widziałem.Decyzje pozostawiam kupujacemu a ja mam nadzieje że choć troche przyblizyłem Ci specyfike maszyny.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem .Pozdrawiam!!!
Jesli uwazasz że pomogłem to nie buj sie nacisnąc /pomogł/ |
|
|
|
 |
Ciowiec
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-06-14, 16:28
|
|
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zdaję sobie sprawę z małego rozstawu w kłach, jednak w porównaniu np. do Einhella MTB 3000 (300 mm),C1 lub C2 z allegro (200 mm) to w sumie nie wypada tak źle, a i cena dwa razy mniejsza. Jak powiedziałeś - także pod względem stabilności, oraz wykonania bije na głowę te chińskie zabawki, które sprawiają nie najlepsze wrażenie. Zwłaszcza, że maszynka wygląda na mało używaną/długa stała/, a sprzedający dodaje do niej 10kg części - kilka kłów, zębatek, zapasowy suport, i jeszcze jakieś drobne części...... Jak myślisz - jest warta te 800 - 900 zł?
fesrwre.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 41,94 KB |
379636131.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 52 raz(y) 37,71 KB |
|
|
|
|
 |
Frantz
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-06-14, 19:12
|
|
|
| Polecam i nawet sie nie zastanawiaj za tą cene bo ci ją ktoś sprzatnie . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|