|
Samopomoc ch?opska |
| Autor |
Wiadomość |
cruonline
Moderator
|
Wysłany: 2004-06-14, 14:06 Samopomoc chłopska
|
|
|
Mam taką nieśmiałą propozycję.
Wszyscy mamy wspólny cel: zkonstruować jak najlepszą maszynę CNC.
Ale różni z nas mają różne możliwości których z kolei inni nie mają.
Proponuję w tym wątku wpisywać jakie kto ma możliwości wykonania czegoś, kupienia, zamówienia itp.
W ten sposób moglibyśmy się wymianiać samymi częściami do maszyn.
Np. Kowalski ma dostęp do porządnej tokarki i chętnie wykona dla kolegów brakujące części
a Nowak ma dostęp do tanich silników, czy też prowadnic kulkowych.
W ten sposób stworzylibyśmy bazę części i usług z których wszyscy byśmy korzystali.
Potem tylko wymieniamy się za pomocą Poczty Polskiej i wszyscy są zadowoleni.
Dodatkowo, agregując różne zakupy możemy dostać lepsze ceny o dostawców.
Aha, mam w namyśli wymianę "niekomercyjną". Tzn. jeśli kupię prowadnice za 5,60zł szt to kasuje powiedzmy 6zł a nie 60zł |
_________________ pozdrawiam,
cruonline |
|
|
|
 |
jarobo
Sympatyk forum poziom 2 automatyk elektronik

|
Wysłany: 2004-06-14, 14:53
|
|
|
Witam
Popieram pomysł
pozdrawiam jarobo |
|
|
|
 |
Mariusz H.
Specjalista poziom 1 Mechanik

|
Wysłany: 2004-06-22, 20:39
|
|
|
Dołanczam się do pomysłu i jako pierwszy mogę dorzucić coś od siebie.
Jeśli chodzi o zaplecze to jestem nauczycielem Akademickim (katedra technologii maszyn) więc mam dostęp do konwencjonalnych maszyn (tokarki, frezarki, szlifierki itp.) ale oczywiście w rozsądnym czasie (znaczy się po godzinach pracy)
Pozatym dysponuje 1 frezarką CNC zrobioną przez siebie i za własne wypociny i 1 starą tokarką CNC 1978r. (lepiej nie odpalać bo w całum budynku aż szyby się trzęsą)
Mam też dojście do przeróżnych programów. Oraz kontakty w przemyśle.
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

|
Wysłany: 2004-07-08, 07:54
|
|
|
| cze również popieram..... mam specjalizację w pracowni CNC i mam dostęp do tokarki i frezarki CNC ......... a przez kolegę z warsztatów do innych typowych maszyn tokarek szlifierek pras wiertarek automatycznych |
|
|
|
 |
deemon
Znawca tematu

|
Wysłany: 2006-01-16, 01:35
|
|
|
i pomysł umarł:(
A ja generalnie nie mam pojęcia w którym poście umieścić swoją prośbe więc spróbuję tu gdzie KOMERCJA nie ma miejsca:)
Generalnie chciałbym ażeby ktoś zrobił dla mnie (odpłatnie po dogadaniu się) 4 obudowy tulejek.
Obudowy - tyciutkie - wykonane z bloczków - stalowych - aluminiowych - bądź tworzywa.
Poniżej zamieszczam rysunek jak miałoby to wyglądać - na chwilę obecną wymiary obudowy są nieistotne oprócz średnicy otworu na tulejkę.
Jeśli znajdzie sie ktoś będę wdzięczny.
Zapłata oczywiście jak wspomniałem wchodzi w grę - ewentuanie wymiana handlowa - pisz - może mam coś co przyda sie do amatorskiej konstrukcji cnc...
I druga sprawa - PILNIE potrzebuję tokarkę - w wersji mini - najlepeij do remontu.
Generalnie silnik oraz wrzeciono są mi również zbędne gdyż te zakupiłm.
Próbowałem już kiedyś kupić ale sami zobaczcie co z tego wyszło:/
http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1360
Reasumując potrzebuję łoże , kieł i suport mini tokarki - płacę gotówko w razie czego ewentualnie jestem w posiadaniu cennych rzeczy (oryginalne radio z seata z wyświetlaczem w kolorze czerwonym i wyświetlaczem około 10 na 8 cm(nie mam linijki pod ręką), troche "telefonów" - nokia 3210 w świetnym stanie, sony ericson t230 w częściach itp.
Pytaj - może jest coś czego Ci potrzeba zamiast kasy - jest mi to nawet bardziej na rękę.
UWAGA - żaden ze sprzętów NIE POCHODZI Z PRZESTĘPSTWA!!! Towar w pełni legalny - kupiony za pieniądz bądź nabyty drogą wymiany:) |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

|
Wysłany: 2006-01-16, 02:06
|
|
|
| witam !! a ja kiedyś zaproponowałem że mogę zrobić tokarkę ( naprawdę małą ) w odcinkach ze zdjęciami na oczach wszystkich . i pomysł też zmarł ! - nikt nie był zainteresowany , więc olałem . gdzie ten rysunek ? jak dam radę to Ci wytoczę tylko muszę wiedzieć co. pozdrawim !! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-01-16, 07:39
|
|
|
| deemon napisał/a: |
I druga sprawa - PILNIE potrzebuję tokarkę - w wersji mini - najlepeij do remontu.
Generalnie silnik oraz wrzeciono są mi również zbędne gdyż te zakupiłm.
Próbowałem już kiedyś kupić ale sami zobaczcie co z tego wyszło:/
http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1360
|
witam, mam na sprzedaz tokarke stolowa, jest to model chyba TSA16. kupilem ja przed wakacjami jako normalnie sprawna maszyne, ktora nie byla uzywana od minimum dziesieciu lat (lezala przygnieciona sterta rupieci w warsztacie i zarosla brudem). rozebralem ja w celu wyczyszczenia, ale w miedzy czasie udalo mi sie kupic normalna duza tokarke niedaleko miejsca mojego zmaieszkania, wiec tamtej jakos mmi sie nie chcialo juz skrecic.
chetnie sie jej pozbede, za 1000zl. |
|
|
 |
deemon
Znawca tematu

|
Wysłany: 2006-01-16, 16:23
|
|
|
| Bez urazy panie DZIKUS ale gdybym miał 1000 zł to kupiłbym bezproblemowo na allegro chociażby - a może wymiana handlowa - jest coś co pana by interesowało??Niekoniecznie związane z cnc |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2006-01-16, 17:25
|
|
|
| deemon napisał/a: | | Bez urazy panie DZIKUS ale gdybym miał 1000 zł to kupiłbym bezproblemowo na allegro chociażby |
bez urazy panie DEEMON, ale gdyby mial pan 1000zl to nie kupilby pan tego na allegro, bo tego typu tokarki byly tam przewaznie wyceniane na 1800-2500zl (w zeszlym roku, przed zakupem swoich maszyn obserwowalem ten serwis przez kilka miesiecy).
| deemon napisał/a: |
a może wymiana handlowa - jest coś co pana by interesowało??Niekoniecznie związane z cnc |
najchetniej wymienil bym sie na dziesiec banknotow o nominale 100zl, ewentualnie moga mnie interesowac rozne przyrzady warsztatowe: imadla frezerskie, wytaczadla (stozek 40), uchwyty wiertarskie (tylko nowe), wiertla i rozwiertaki z zakresu srednic 10-40mm, gwintowniki drobnozwojne do srednicy M40, maly stol obrotowy, podzielnica uniwersalna moze imadlo katowe? |
|
|
 |
deemon
Znawca tematu

|
Wysłany: 2006-01-16, 19:26
|
|
|
czesc z tych rzeczy jestem w stanie załatwić:D
Jeśli chodzi o uchwyty wiertarskie (nowe) to jakie by pana interesowały i w jakiej ilośći?? A może NOWY frez walcowy NFWa 10x10 cm?? |
|
|
|
 |
|
|