Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Samopomoc ch?opska
Autor Wiadomość
cruonline 
Moderator

Wysłany: 2004-06-14, 14:06   Samopomoc chłopska

Mam taką nieśmiałą propozycję.

Wszyscy mamy wspólny cel: zkonstruować jak najlepszą maszynę CNC.
Ale różni z nas mają różne możliwości których z kolei inni nie mają.

Proponuję w tym wątku wpisywać jakie kto ma możliwości wykonania czegoś, kupienia, zamówienia itp.

W ten sposób moglibyśmy się wymianiać samymi częściami do maszyn.
Np. Kowalski ma dostęp do porządnej tokarki i chętnie wykona dla kolegów brakujące części
a Nowak ma dostęp do tanich silników, czy też prowadnic kulkowych.

W ten sposób stworzylibyśmy bazę części i usług z których wszyscy byśmy korzystali.

Potem tylko wymieniamy się za pomocą Poczty Polskiej i wszyscy są zadowoleni.

Dodatkowo, agregując różne zakupy możemy dostać lepsze ceny o dostawców. 8)

Aha, mam w namyśli wymianę "niekomercyjną". Tzn. jeśli kupię prowadnice za 5,60zł szt to kasuje powiedzmy 6zł a nie 60zł :!:

jarobo 
Sympatyk forum poziom 2
automatyk elektronik

Wysłany: 2004-06-14, 14:53   

Witam

Popieram pomysł :D

pozdrawiam jarobo

Mariusz H. 
Specjalista poziom 1
Mechanik

Wysłany: 2004-06-22, 20:39   

Dołanczam się do pomysłu i jako pierwszy mogę dorzucić coś od siebie.

Jeśli chodzi o zaplecze to jestem nauczycielem Akademickim (katedra technologii maszyn) więc mam dostęp do konwencjonalnych maszyn (tokarki, frezarki, szlifierki itp.) ale oczywiście w rozsądnym czasie (znaczy się po godzinach pracy)
Pozatym dysponuje 1 frezarką CNC zrobioną przez siebie i za własne wypociny i 1 starą tokarką CNC 1978r. (lepiej nie odpalać bo w całum budynku aż szyby się trzęsą)
Mam też dojście do przeróżnych programów. Oraz kontakty w przemyśle.

Pozdrawiam

Mariusz

adam Fx 
Specjalista poziom 3
MTS CNC

Wysłany: 2004-07-08, 07:54   

cze również popieram..... mam specjalizację w pracowni CNC i mam dostęp do tokarki i frezarki CNC ......... a przez kolegę z warsztatów do innych typowych maszyn tokarek szlifierek pras wiertarek automatycznych

deemon 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-01-16, 01:35   

i pomysł umarł:(
A ja generalnie nie mam pojęcia w którym poście umieścić swoją prośbe więc spróbuję tu gdzie KOMERCJA nie ma miejsca:)
Generalnie chciałbym ażeby ktoś zrobił dla mnie (odpłatnie po dogadaniu się) 4 obudowy tulejek.
Obudowy - tyciutkie - wykonane z bloczków - stalowych - aluminiowych - bądź tworzywa.
Poniżej zamieszczam rysunek jak miałoby to wyglądać - na chwilę obecną wymiary obudowy są nieistotne oprócz średnicy otworu na tulejkę.
Jeśli znajdzie sie ktoś będę wdzięczny.
Zapłata oczywiście jak wspomniałem wchodzi w grę - ewentuanie wymiana handlowa - pisz - może mam coś co przyda sie do amatorskiej konstrukcji cnc...

I druga sprawa - PILNIE potrzebuję tokarkę - w wersji mini - najlepeij do remontu.
Generalnie silnik oraz wrzeciono są mi również zbędne gdyż te zakupiłm.
Próbowałem już kiedyś kupić ale sami zobaczcie co z tego wyszło:/
http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1360

Reasumując potrzebuję łoże , kieł i suport mini tokarki - płacę gotówko w razie czego ewentualnie jestem w posiadaniu cennych rzeczy (oryginalne radio z seata z wyświetlaczem w kolorze czerwonym i wyświetlaczem około 10 na 8 cm(nie mam linijki pod ręką), troche "telefonów" - nokia 3210 w świetnym stanie, sony ericson t230 w częściach itp.
Pytaj - może jest coś czego Ci potrzeba zamiast kasy - jest mi to nawet bardziej na rękę.
UWAGA - żaden ze sprzętów NIE POCHODZI Z PRZESTĘPSTWA!!! Towar w pełni legalny - kupiony za pieniądz bądź nabyty drogą wymiany:)

pukury 
Specjalista poziom 3
no i co teraz ?

Wysłany: 2006-01-16, 02:06   

witam !! a ja kiedyś zaproponowałem że mogę zrobić tokarkę ( naprawdę małą ) w odcinkach ze zdjęciami na oczach wszystkich . i pomysł też zmarł ! - nikt nie był zainteresowany , więc olałem . gdzie ten rysunek ? jak dam radę to Ci wytoczę tylko muszę wiedzieć co. pozdrawim !!

DZIKUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-01-16, 07:39   

deemon napisał/a:

I druga sprawa - PILNIE potrzebuję tokarkę - w wersji mini - najlepeij do remontu.
Generalnie silnik oraz wrzeciono są mi również zbędne gdyż te zakupiłm.
Próbowałem już kiedyś kupić ale sami zobaczcie co z tego wyszło:/
http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1360

witam, mam na sprzedaz tokarke stolowa, jest to model chyba TSA16. kupilem ja przed wakacjami jako normalnie sprawna maszyne, ktora nie byla uzywana od minimum dziesieciu lat (lezala przygnieciona sterta rupieci w warsztacie i zarosla brudem). rozebralem ja w celu wyczyszczenia, ale w miedzy czasie udalo mi sie kupic normalna duza tokarke niedaleko miejsca mojego zmaieszkania, wiec tamtej jakos mmi sie nie chcialo juz skrecic.
chetnie sie jej pozbede, za 1000zl.

deemon 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-01-16, 16:23   

Bez urazy panie DZIKUS ale gdybym miał 1000 zł to kupiłbym bezproblemowo na allegro chociażby - a może wymiana handlowa - jest coś co pana by interesowało??Niekoniecznie związane z cnc

DZIKUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-01-16, 17:25   

deemon napisał/a:
Bez urazy panie DZIKUS ale gdybym miał 1000 zł to kupiłbym bezproblemowo na allegro chociażby

bez urazy panie DEEMON, ale gdyby mial pan 1000zl to nie kupilby pan tego na allegro, bo tego typu tokarki byly tam przewaznie wyceniane na 1800-2500zl (w zeszlym roku, przed zakupem swoich maszyn obserwowalem ten serwis przez kilka miesiecy).

deemon napisał/a:

a może wymiana handlowa - jest coś co pana by interesowało??Niekoniecznie związane z cnc

najchetniej wymienil bym sie na dziesiec banknotow o nominale 100zl, ewentualnie moga mnie interesowac rozne przyrzady warsztatowe: imadla frezerskie, wytaczadla (stozek 40), uchwyty wiertarskie (tylko nowe), wiertla i rozwiertaki z zakresu srednic 10-40mm, gwintowniki drobnozwojne do srednicy M40, maly stol obrotowy, podzielnica uniwersalna moze imadlo katowe?

deemon 
Znawca tematu

Wysłany: 2006-01-16, 19:26   

czesc z tych rzeczy jestem w stanie załatwić:D
Jeśli chodzi o uchwyty wiertarskie (nowe) to jakie by pana interesowały i w jakiej ilośći?? A może NOWY frez walcowy NFWa 10x10 cm??

Odpowiedz do tematu