Zadania z PKM-u. Czy moze mi ktos pomoc???!

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
adrian576
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 23 lut 2011, 20:14
Lokalizacja: Krasnystaw

Zadania z PKM-u. Czy moze mi ktos pomoc???!

#1

Post napisał: adrian576 » 23 lut 2011, 20:49

Witam
Musze zrobic 3 projekty z Pkm-u a wogole nie wiem jak za to sie zabrac jezeli by mi mogl to zrobic to bym byl bardzo wdzieczny....

1. Węzel kratownicy.
F1=160KN
F2=-100KN
F3=?
F4=?
l1=l2=3cm
l3=l4=2,4cm
(alfa)=55(stopni)
(beta)=135(stopni)
(gamma)=65(stopni)

2.Zaprojektowac podnosnik srubowy
Q=40KN
h1=350mm
Fr=250mm
sruba stal 55
nakretka stal 35

3. Wal dwupodporowy
P=66kw
n=1400obr/min
a=20cm
b=25cm
c=30cm
(alfa)1=30(stopni)
(alfa)2=125(stopni)
lozyska toczne



Tagi:


Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 748
Rejestracja: 19 maja 2007, 20:33
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#2

Post napisał: Mrozik » 23 lut 2011, 22:08

Składniki:
400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
⅓ szkl. ziarenek słonecznika

Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.

Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.

Przepis nadaje się również do stosowania w maszynkach do pieczenia chleba. Używając maszynki ustaw program podstawowy, wagę bochenka na 1000g, a stopień spieczenia na średni.


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 869
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#3

Post napisał: Bbuli » 23 lut 2011, 22:15

A jak trochę ostygnie to kromala odcinamy,masełkiem traktujemy(cienko) i soli troszkę(by nikt nie widział) W głębokim fotelu lądujemy i ciach... mniam mniam


snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 73
Rejestracja: 16 sie 2010, 15:34
Lokalizacja: Katowice

#4

Post napisał: snunit » 24 lut 2011, 13:30

Bez pokazania wkładu własnej pracy nikt Ci tego nie zrobi za frajer... Chyba, że komuś zapłacisz. Tym bardziej, że Dołączył: Wczoraj 20:14.


3TH0
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 24 sty 2011, 14:28
Lokalizacja: PL (ZMY)

#5

Post napisał: 3TH0 » 24 lut 2011, 15:47

@2.Zaprojektowac podnosnik srubowy
Q=40KN
h1=350mm
Fr=250mm
sruba stal 55
nakretka stal 35

podnośnik mogę pomóc zrobić bo miałem to jakieś 3 lata temu w technikum i jakoś dobrze wszystko było bo połowie klasy zrobiłem te projekty i 4dostali a ja ofc 5 :] ale oceny ocenami :]

odezwij się na Pw ;]

[ Dodano: 2011-02-24, 20:09 ]
proszę tutaj masz arkusz kalkulacyjny do Excela od microsyfu i jak sam chcesz robić to trochę To zajmie :]
Załączniki
Podnośnik śrubowy z obracającą sie nakrętką.rar
(48.43 KiB) Pobrany 412 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”