Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat «» Następny temat
wyeliminowanie drgań
Autor Wiadomość
Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-09, 19:11   wyeliminowanie drgań

Nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten post.
Mam takie pytanie - w jaki sposób, jakim rodzajem materiału wyeliminować drgania pracującego silnika oraz śruby kulowej by nie przenosiły się na płytę, która będzie przesuwana po prowadnicach - na rysunku jej obrys jest oznaczony kolorem zielonym. Myślałem o amortyzatorach metalowo-gumowych ale podejrzewam, że nie spełnią swego zadania, sa dość twarde i służą raczej do amortyzacji większych udarów. Teraz myślę, że może zastosować na całej powierzchni tej płyty jakis materiał (guma, silicon) i przykleić za jego pomocą na całej płaszczyźnie drugą płytę - stworzyć cos w rodzaju "sandwicza". Nie wiem jak to sie fachowo robi w przypadku niewielkich drgań.

mini-Maszyna.gif.jpg
Plik ściągnięto 795 raz(y) 8,11 KB

bubels 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-03-09, 19:43   

Z definicji precyzji tego typu urządzeń wynika że całość musi być na tyle sztywna ,masywna, ciężka by w drgania wpadała całość jako monolit natomiast te niepożądane drgania przenieść wprost na podłoże.

Co do drgań pochodzących od silników stosuje się sprzęgła bezluzowe skrętne osiowo które nie przenoszą drgań osiowych niwelując jednocześnie skutki uboczne nieosiowego mocowania silnika i napędzanego elementu.

Jeśli wprowadzisz jaką kol wiek amortyzację w układzie przeniesienia napędu na oś może się okazać że podczas precyzyjnej pracy bezwładność będzie na tyle duża że amortyzator zniweluje ruch pożądany a w efekcie dojdzie do przekłamania obróbki

wood carver 
Specjalista poziom 3
Łukasz

Wysłany: 2008-03-09, 20:03   

hm....nie wiem dokładni o jakie drgania chodzi..... szczerze mówią stosując sterownik mikrokrokowy, eliminujemy wszelkie drgania któe mogą wystąpic w ukłądzie napędpowym.
rozdzielczość 1/128 bądź 1/256 umożliwia pozycjonowanie z dokładnoscią do setnej czesci milimetra!!!! ..jeśli tyko układ napędowy mechaniczne jest wykonany z odpowiednia dokłądnością...nie wiedze problemu!

Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-09, 21:04   

Nie zależy mi na tak dużej precyzji potrzebnej przy urządzeniach cnc, które wykorzystują silniki krokowe czy też serwonapędy do tzw. pozycjonowania. Chodzi mi o maksymalne wyeliminowanie jakichkolwiek drgań, które mogłyby się przenieść z zespłu napędowego silnik - śruba kulowa na płytę, również poprzez ramke urządzenia (wózki prowadnic). Mam tu na myśli wszelkie, nawet minimalne drgania, do których nie przywiązuje się wagi przy urządzeniach cnc stosowanych do obróbki materiałów. Użycie w moim urządzeniu napędu kulowego oraz serwonapędu wynika nie tyle z konieczności precyzji pozycjonowania, co z konieczności uzyskania jak najlepszej kultury pracy elementów napędu. Z tego też względu zdecydowałem się na zastosowanie serwonapędu DC ze sterownikiem a nie silnika krokowego.
Tak więc dla mnie najważniejszymi parametrami pracy są cichobieżność oraz eliminacja drgań na płycie urządzenia. Wszelkie uwagi dotyczące tego tematu bedą dla mnie cenne. Nawet takie, które krytycznie, acz konstruktywnie podejdą do koncepcji rysunku projektu urządzenia z załącznika jako optymalnego dla spełnienia podanych przeze mnie warunków pracy.

ALZ 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-03-09, 22:03   

Jeśli , jeśli pojawią się drgania to można dociążyć oś w tym wypadku śrubę albo wręcz zastosować hamulec cierny który zminimalizuje te drgania. Ale prawidłowo wykonany układ silnik-sprzęgło-śruba przy niewielkich obrotach nie powinien wprowadzić jakichkolwiek drgań.

rockykon 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-03-09, 22:10   

nie powiedziałeś nic o rodzaju obciążenia, jeśli to ma ładnie płynnie chodzić, a nie super precyzyjnie i bez drgań i cicho, to może zastosuj napęd na pasku zębatym ...

co koledzy o tym sądzą ?

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-03-09, 22:58   

Kolego może napisz co będzie się przemieszczać na tej plycie , jeśli to nie tajemnica . Bedzie wiadomo o co chodzi .

Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-09, 23:40   

Oczywiście, że to nie tajemnica. Na wózku będzie miech z akordeonu. Urządzenie ma służyć do strojenia tego instrumentu. Siła działania to ok. 10, maksymalnie 15 kg. Pasek zębaty też pewnie byłby dobry ale już mi w łeb weszła ta śruba kulowa.
No i kupiłem serwomotor z akcesoriami do tego zestawu.

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-03-10, 18:11   

Może poszukaj czegoś u tego sprzedawcy .
http://www.allegro.pl/ite..._kpl_4_szt.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=326364242
Handluje on sprzętem z demobilu i widziałem u niego swego czasu rożne wynalazki typu podstawa żyroskopow , jakieś amortyzatory i podobne rzeczy z samolotow . Może ci coś podejdzie .

Dolce 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-10, 19:19   

Dzięk. Mam już te amortyzatory, są dość twarde. Podejżewamm, że nie wyeliminują wibracji októrych pisałem. To amortyzatory raczej stosowane dla większych udarów. Samolot to jednak nie małe urządzenie typu CNC.

Odpowiedz do tematu