|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
wyeliminowanie drgań |
| Autor |
Wiadomość |
upadły_mnich
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 09 Gru 2005 Posty: 628 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-03-10, 19:30
|
|
|
amortyzatory do samolotów??
kolego Dolce...nie wiem czy kolega z branży samolotowej ale właśnie w samolotach amortyzuje się wszystko...tj... cała elektonika jest na amortyzatorach.
Kilka takich amortyzatorów projektowałem...kilka stosowałem.
Kolega wspomni coś więcej : co chce osiągnąc? |
_________________ sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej |
|
|
|
 |
Dolce
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-10, 21:11
|
|
|
Witam Kolegę.
Rozumiem, że te amortyzatory są dobrej klasy. Mnie jednak chodzi o wyeliminowanie drgań powstałych na skutek pracy śruby kulowej oraz serwomotoru. Są to stosunkowo małe drgania wyczuwalne jako bardzo delikatne wibracje. Dla mechanika to wogóle nie problem. Cały widz w tym, że to urządzenie ma być wykorzystane przy strojeniu akordeonów. Chcę to zrobić w ten sposób by do nieruchomej części miecha, na czas strojenia, przymocować połowę akordeonu. Niejako zastąpić miech akordeonowy tym miechem z urządzenia tutaj przedstawionego i w ten sposób uzyskać coś w rodzaju "pompki" ciśnieniowo/podciśnieniowej. Wszelkie drgania będą przenosiły się poprzez konstrukcję na miech i dalej do tzw. głośnic, w których zamontowane są głosy akordeonu - małe języczki stalowe, które pod wpływem przepływającego powietrza wydają ton. Wibracje wytworzone przez napęd mogą przenieść dodatkowe drgania na stroiki i w efekcie wprowadzić przekłamania w wynikach pomiaru. Tuner mierzący częstotliwość drgań stroika jest bardzo dokładny, jest to urządzenie stroboskopowe mierzące częstotliwości do setnych hertza. Dzisiaj przeprowadziłem "eksperyment" z amortyzatorami metalowo-gumowymi. W zasadzie nic nie wygłuszyły ponieważ nie do tego są przystosowane. Zauwżyłem natomiast, że wspomniamne wibracje dosyć dobrze wytłumia filc. Problem w tym, że jest to materiał i nie przeniesie siły 10 kg. być może istnieje jakas mata o strukturze wielowarstwowej, która z jednej strony jest na tyle silna, że nie ulegnie uszkodzeniu pod wpływem działającej na nią siły a z drugiej strony spełni podobną role jak filc. Krótko mówiąc - proszę wyobrazić sobie drgania spowodowane np. poprzez położony na stole np. transformator podłączony do zasilania. Na stół przeniosą sie wibracje - w tym przypadku jest to tzw. przydźwięk sieci - 50 Hz. Położenie transformatora na elemencie metalowo-gumowym nie pomoże. natomiast filc dość skutecznie wygłuszy ten przydźwięk. Tylko jak zrobić, żeby taki "filc" był na tyle mocny by jeszcze przenieść siłę - w przypadku mojego urządzenia będzie to siła działająca na płytę (oznaczoną na rysunku kolorem zielonbym) do której będzie przymocowana druga taka płyta połączona z miechem, który stawia opór ok. 10 kg. |
|
|
|
 |
bubels
Specjalista poziom 1

Pomógł: 17 razy Dołączył: 15 Sie 2004 Posty: 124 Skąd: Pozna?
|
Wysłany: 2008-03-10, 22:22
|
|
|
Nasuwa mi się taki pomysł by nakrętkę "powiesić w powietrzu" i wsadzić to między np balony - generalnie coś wypełnione powietrzem o zmiennym ciśnieniu. Wtedy sam dostosujesz bezwładność. Na upartego może być jaka mała dętka rowerowa. Ściśniesz ją a w środek wsadzisz mocowanie nakrętki a do stołu przymocujesz dwa ograniczniki które zablokują dętkę na jej zewnętrznej stronie. Ciśnieniem dobierzesz poziom amortyzacji.
P.S. Jeśli będziesz miał problem z wyobrażeniem to daj znać a rozrysuje jakiś prosty schemat tej wizji. |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 850 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-03-10, 22:37
|
|
|
| Jeśli to musi być aż tak wytłumione to czy nie lepiej w sąsiadującym pomieszczeniu zainstalować dmuchawę? Brak części mechanicznych ma także swoje zalety.Jakoś bardziej do mnie przemawia dostarczenie akordeonowi powietrza które może mieć stałe parametry a w wypadku różnych miechów ten opór może być większy lub mniejszy a co za tym idzie szybkość przesuwu także się zmieni. Jako mechanik w dzieciństwie grający na akordeonie może nie czuję blusa ale wydaje mi się że dostarczenie powietrza o określonych parametrach nie powinno być problemem. |
|
|
|
 |
Dolce
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-11, 11:17
|
|
|
| Dzieki za sugestie AL, dużo mi już pomogłeś na forum. W tej całej zabawie ze stojeniem wyszedłem z założenia, że muszę stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do tych, które występują, gdy gra akordeonista. Co do stłumienia drgań mam już pewien pomysł ale muszę poeksperymentować. Nie znam ludzi, którzy zajmują sie tematem wygłuszeń itp. Jakby ktoś miał jeszcze jakąś koncepcję to proszę o informacje. |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 850 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-03-11, 11:53
|
|
|
| Pokombinuj z silikonami do wyrobu form. Możesz sobie odlać dowolny element a mają one dość dobre właściwości tłumiące. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|