|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
 |
 |
|
Nm -coś mi się nie zgadza |
| Autor |
Wiadomość |
numerek
Specjalista poziom 2

Pomógł: 32 razy Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 585 Skąd: trójmiasto
|
Wysłany: 2008-04-28, 21:34 Nm -coś mi się nie zgadza
|
|
|
witam
znów mam problem natury że tak powiem kumacji
mam 2 przekładnie walcowo slimakowe obie stroeber
i teraz tak :
1 z nich ma silnik 0.37 kW i moc na wyjściu wałka 85 Nm
druga ma silnik 1.2 kW i moc na wyściu 60 Nm z tym że jest dwa razy większa od tej pierwszej
przełożen nie pamiętam
i teraz pytanie co do licha z ta mocą jest
googlam pół dnia i wychodzi że ta mniejsza mocniejsza jest
ok ale dlaczego ? logicznie rzecz biorąc większa powinna być mocniejsza chociażby z tego względu że ma mocniejszy silnik
czy tu chodzi o przełożenie ? czy o co ?
pytam bo jak zobaczyłem wzory do przekładni slimakowych w poradniu to mi się słabo zrobiło
(chroniczny wstręt do matmy ) |
|
|
|
 |
kura999
Znawca tematu

Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 67 Skąd: poznan
|
Wysłany: 2008-04-28, 22:18
|
|
|
wszystko zależy jakie masz obroty na wale...
Mo=N/ω
M0 - moment obrotowy [Nm]
N - moc na wale [W]
ω = 2Πn
n - prędkość obrotowa [s-1]
z tego wzoru możesz obliczyć jakie są znamionowe obroty tych silników na wyjściu
wzór po przekształceniu
n=60N/(2ΠMo) [min-1]
pierwszy silnik ma około 41,6 obr/min
drugi 191,1 obr/min
nie wiem co masz na myśli mówiąc mocniejsza 1 ma większy moment obrotowy ale dużo mniejsze obroty przez co moc jest mniejsza, 2 ma mniejszy moment ale dużo większe obroty więc moc ma też większa,
to pytanie mniej więcej dla mnie wygląda tak: co jest mocniejsze maluch na jedynce czy mercedes na piątce?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
nelik1987
Czytelnik forum poziom 3

|
Wysłany: 2008-05-23, 22:30 Re: Nm -coś mi się nie zgadza
|
|
|
| numerek napisał/a: | witam
znów mam problem natury że tak powiem kumacji
mam 2 przekładnie walcowo slimakowe obie stroeber
i teraz tak :
1 z nich ma silnik 0.37 kW i moc na wyjściu wałka 85 Nm
druga ma silnik 1.2 kW i moc na wyściu 60 Nm z tym że jest dwa razy większa od tej pierwszej
przełożen nie pamiętam
i teraz pytanie co do licha z ta mocą jest
googlam pół dnia i wychodzi że ta mniejsza mocniejsza jest
ok ale dlaczego ? logicznie rzecz biorąc większa powinna być mocniejsza chociażby z tego względu że ma mocniejszy silnik
czy tu chodzi o przełożenie ? czy o co ?
pytam bo jak zobaczyłem wzory do przekładni slimakowych w poradniu to mi się słabo zrobiło
(chroniczny wstręt do matmy ) |
(Nm) to nie moc na wyjściu tylko moment siły a to zupełnie coś innego!!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|