|
jaki materiał wybrac na uszczelnienie 53 bary |
| Autor |
Wiadomość |
marcinsiorek
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-04-11, 22:49 jaki materiał wybrac na uszczelnienie 53 bary
|
|
|
czesc
srodowisko to płyn wspomagania ukladu kierowniczego , temeratura max 120 stopni ,powierzchnie po ktorych ma sie poruszac uszczelka to aluminium skok pierscienia uszczelniającego ok 10mm uszczelka ma byc o przekroju kwadracika 3x3mm, zastanawiam sie co bylo by najlepsze na długą bezawaryjną prace ale jestem pewny ze na forum znajdzie sie nie jedna osoba ktora ma w tym wieksze doswiadczenie ode mnie... acha i jeszcze jedno jakie pasowania dobrac przy srednicy uszczelki ok 130mm ??
ktos wie? |
|
|
|
 |
numerek
Specjalista poziom 2

Pomógł: 32 razy Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 585 Skąd: trójmiasto
|
Wysłany: 2008-04-12, 18:56 Re: jaki materiał wybrac na uszczelnienie 53 bary
|
|
|
| marcinsiorek napisał/a: | czesc
srodowisko to płyn wspomagania ukladu kierowniczego , temeratura max 120 stopni ,powierzchnie po ktorych ma sie poruszac uszczelka to aluminium skok pierscienia uszczelniającego ok 10mm uszczelka ma byc o przekroju kwadracika 3x3mm, zastanawiam sie co bylo by najlepsze na długą bezawaryjną prace ale jestem pewny ze na forum znajdzie sie nie jedna osoba ktora ma w tym wieksze doswiadczenie ode mnie... acha i jeszcze jedno jakie pasowania dobrac przy srednicy uszczelki ok 130mm ??
ktos wie? |
przeczytałem 3 razy zanim skumałem o co chodzi
jeśli 53 bar to tylko uszczelniacze hydrauliczne -ale nie wiem czy dostaniesz V-ringi o przekroju 3x3 mm
zapytaj w hurtowniach hydrauliki wysokociśnieniowej |
|
|
|
 |
marcinsiorek
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-04-12, 20:46 Re: jaki materiał wybrac na uszczelnienie 53 bary
|
|
|
| ale jak taki uszczelniacz wygląda , z jakiego jest materiału?? ja chciałem zrobic te uszczelniacze .... |
|
|
|
 |
bakprint
Stały bywalec

Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Posty: 46 Skąd: Chrzanów
|
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 850 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-04-13, 00:11
|
|
|
| Uszczelnienia mogą być z tekstolitu, ale z wałka. Po obróbce należy "wymoczyć" gotowy pierścień w gorącym medium w którym będzie pracowało i sprawdzić stabilność wymiaru. Lepszy jednak będzie teflon z grafitem(czarny). |
|
|
|
 |
ARGUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 55 razy Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 855 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-04-13, 09:17
|
|
|
| marcinsiorek napisał/a: | | temeratura max 120 stopni |
| marcinsiorek napisał/a: | | ale jak taki uszczelniacz wygląda , z jakiego jest materiału?? ja chciałem zrobic te uszczelniacze |
załamka totalna
za parę groszy chcesz siebie albo gogoś narażać na strzał w pysk medium o ciśnieniu 53kg i temp 120 stopni ?????????
Czy nie lepiej KUPIĆ sprawdzone atestowane uszczelnienie ?
Do siłownika hydraulicznego uszczelnienie dla średnicy fi 80 kosztuje około 50 zł
Czy to na prawdę tak drogo żeby kombinować samemu ?
Ciśnienie i temperatura Brrrrr do tego jak mniemam brak doświadczenia
to nie jest bezpieczne połaczenie dla eksperymentów i wynalazków |
|
|
|
 |
marcinsiorek
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-04-15, 07:13
|
|
|
| ARGUS napisał/a: | | marcinsiorek napisał/a: | | temeratura max 120 stopni |
| marcinsiorek napisał/a: | | ale jak taki uszczelniacz wygląda , z jakiego jest materiału?? ja chciałem zrobic te uszczelniacze |
załamka totalna
za parę groszy chcesz siebie albo gogoś narażać na strzał w pysk medium o ciśnieniu 53kg i temp 120 stopni ?????????
Czy nie lepiej KUPIĆ sprawdzone atestowane uszczelnienie ?
Do siłownika hydraulicznego uszczelnienie dla średnicy fi 80 kosztuje około 50 zł
Czy to na prawdę tak drogo żeby kombinować samemu ?
Ciśnienie i temperatura Brrrrr do tego jak mniemam brak doświadczenia
to nie jest bezpieczne połaczenie dla eksperymentów i wynalazków |
spokojnie Argus , nie łam sie, częśc jest bardzo nietypowa zamknięta w kadłubie więc nikomu nic nie strzeli w twarz, nie chodzi mi o zaoszczedzenie kasy bo jak bym mogl kupic takie uszczelnienia to moge wydac te 50 czy 100 zlotych na pierscien, bez problemu, problem w tym, ze pewnie nie znajde takiego rozmiaru pierscienia uszczelniajacego
- juz wiem ze znajde na http://www.ggtrading.pl/materialch.htm#ECOPUR widze ciekawą oferte
dziękuje za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
 |
jasiu...
Specjalista poziom 2

Pomógł: 47 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 336 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2008-04-15, 07:42
|
|
|
| Spytaj np. w http://www.polwent.com.pl/ o cenę. Myślę, że przy tych parametrach warto poszukać kogoś, kto o tej produkcji ma pojecie. Rzuć im rysunek, może aż tak drogo nie będzie. |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 850 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-04-15, 07:50
|
|
|
| To tylko 53 bary w hydraulice, a więc nie ma problemu. Łatwiej to opanować niż 6 barów gazu. |
|
|
|
 |
marcinsiorek
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-04-19, 20:16
|
|
|
| pisałem do obu firm, zero odezwu... nie wiem co jest grane... |