|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
SSK-B05 błąd w budowie ? |
| Autor |
Wiadomość |
qbus1981
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-19, 15:13 SSK-B05 błąd w budowie ?
|
|
|
Witam.
Mój problem polega w tym iż stałem się szczęśliwym posiadaczem płytek drukowanych sterowników SSK-B05 ale mam problem z zakupem części a dokładnie z 2 rezystorami oznaczonymi jako : R6,R7 ………………0,69om/2W
schemat
Nigdzie nie można ich kupić a po dłuższych poszukiwaniach jeden ze sprzedawców raczył mnie uświadomić że taki rezystor nie jest produkowany.
Jakie kupić rezystory zamiast tych najbliższe to podobno 0.68 a może kupić dwa i dać je szeregowo żeby suma rezystancji wyniosła 0.69, a może chodzi o to żeby suma R6 i R7 była 0.69?
Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za lamerskie pytanie ale jestem początkującym zarówno w sprawach elektroniki jak i cnc |
|
|
|
 |
webserver
Specjalista poziom 3

Pomógł: 26 razy Dołączył: 01 Sty 2005 Posty: 820 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2008-08-19, 17:08
|
|
|
| qbus1981 napisał/a: | | jeden ze sprzedawców raczył mnie uświadomić że taki rezystor nie jest produkowany. |
i miał racje bo to nie jest typowa wartość, w TME masz 0.68 (2W 0R68 Rezystor metalizowany 2W 0R68 5%) wsadź i będzie ok. |
_________________ www.PlotComplex.com
- Plotery Termiczne
- Plotery Frezujące
- Frezarki CNC
- Inne CNC
- Układy Mikroprocesorowe |
|
|
|
 |
jarekk
Specjalista poziom 3

Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Mar 2006 Posty: 638 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-08-19, 17:45
|
|
|
| Cytat: | | Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za lamerskie pytanie ale jestem początkującym zarówno w sprawach elektroniki jak i cnc |
Rezystory mają tolerancje - 1,5 lub 10%.
W tym wypadku to nie ma znaczenia ( wsadz 0.68), ale jakbys kiedys był w podobnej sytuacji - kup kilka z tolerancja 10% i dobierz najbardziej pasujący. |
|
|
|
 |
qbus1981
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-08-19, 17:47
|
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|