|
Jaki sterownik do servo |
| Autor |
Wiadomość |
pit202
Specjalista poziom 3 RIP

|
Wysłany: 2004-10-20, 20:32
|
|
|
hmm, tez jestem bardzo zainteresowany tą tematyką lecz juz od jakiegoś roku nic ciekawego nie znalazlem, wszystko jest za drogie , zwlaszcza same serwa (( o te co pytalem to okolo 2tys. zł )
a sterowniczki ew. mozna od GeckoDrive za 114$ , nawet nie takie drogie 80V i 8A tylko ze z Kanady, ich stosowanie to jak krokowców czyli oprogramowanie mozna uzyc np. Mach2.
Ciekawe tylko jak dobrze to bedzie działało ? |
_________________ PiteR |
|
|
|
 |
Andriuu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2004-10-20, 23:01
|
|
|
Przejrzałem książkę J.Kosmola ale nie znalazłem tam czegoś co by w jakimś stopniu ułatwiło sprawę jest tam wytłumaczona teoria np pisze że trzeba urzyć regukatora predkośći ale nie ma nic na temat jak taki regulator zbudować. Dziękuję jednak za zainteresownie |
|
|
|
 |
Mariusz H.
Specjalista poziom 1 Mechanik

Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Cze 2004 Posty: 248 Skąd: KrakĂłw/Bia?ystok
|
Wysłany: 2004-10-21, 07:25
|
|
|
Moge załatwić serwa )
Bym powiedział śmiesznie tanio.
Są to małe serwa o mocach do 1-1,5 Nm stosowane do ploterów albo przemysłowych drukarek. Niestety ale brak mi jeszcze sterowników. A z elektroniki jestem kiepski. Jestem co najwyrzej w stanie wykonać sterownik do silników krokowych. (na tym sie znam)
Może podejmiemy współprace ??
i strzelimu wymianke ?
1 serwo za 1 sterownik ?
Ja daje serwo |
|
|
|
 |
Andriuu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2004-10-21, 10:44
|
|
|
Niestety ja też jestem kiepski z elektroniki więc chyba z praktycznej współpracy nici. Jestem coprawda po studiach Automatyka-Roboytyka ale z zakresu technologi i konstrukcji a nie sterowania. Szkoda ale co to za serwa można jakieś bliższe dane może się coś dowiem od elektroników. |
|
|
|
 |
rchobby
Specjalista poziom 2

Pomógł: 17 razy Dołączył: 31 Maj 2004 Posty: 445 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2004-10-21, 12:35
|
|
|
| Mariusz H. napisał/a: | Bym powiedział śmiesznie tanio.
Są to małe serwa o mocach do 1-1,5 Nm stosowane do ploterów albo przemysłowych drukarek. Niestety ale brak mi jeszcze sterowników. |
Pytania, czy to są silniki z enkoderami czy tylko silniki przystosowane do zainstalowania enkodera? Jeżeli tak to jaki sygnał jest z enkodera - impulsy (optyczne) czy analogowy (prądniczki)? Jeżeli możesz to podaj nominalne napięcie/prąd? Tanio to mniej wiecej ... ? |
|
|
|
 |
Mariusz H.

|
Wysłany: 2004-10-24, 19:31
|
|
|
W poniedziałek postaram sięzamieścić foty tych serw wraz z pełnym opisem. Na giełdzie.
Każdy zainteresowany będzie mógł obejrzeć.
Ps. Ilość jest ograniczona. |
|
|
|
 |
senior
Specjalista poziom 1

Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Wrz 2004 Posty: 128 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2004-10-24, 20:42
|
|
|
Mnie również interesuje temat taniego serwa.
Najprostsze rozwiązanie jest możliwe przy użyciu silnika komutatorowego z prądnicą
tacho.Enkoder można umieścić na śrubie napędu posuwu.
Proszę o informację jakiego rodzaju są wspomniane serwa.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mariusz H.

|
Wysłany: 2004-10-25, 17:54
|
|
|
Oki.
Zgodnie z umową zdjęcia serw umieściłem w galerii, bo niestety na giełdzie miałem problem.
Ceny wachają się w sklepie od 160 do 180zł w zależności od typu.
Jeśli ktoś jest zainteresowany moge mu je kupić i przesłać powiedzmy za 10-15 zł (nie wiem ile kosztuje przesyłka) |
|
|
|
 |
chaos
Administrator
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Maj 2004 Posty: 317 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 2004-10-30, 16:15
|
|
|
Witam
Znalazłem schemat takiego sterownika. Sterownik na PICu sterowany przez RS. Nie znam sie na programowaniu PIC wiec nie mogłem przeanalizować programu ale przypuszczam ze ktos kto sie na tym zna moze przeprogramować na sterowanie STEP/DIR.
Servo Control of a DC-Brush Motor.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 389 raz(y) 901,79 KB |
|
|
|
|
 |
|
|