Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego takie s?ade osi?gi przy mikrokroku
Autor Wiadomość
chaos 
Administrator

Wysłany: 2004-12-11, 12:36   Dlaczego takie słade osiągi przy mikrokroku

Witam
Zmontowałem sobie sterowniki silników na układach STK672-40, silniki mam około 1Nm, unipolarne 1A/faze.
Silniki nie mają mocy, są tak słabe ze nie mogą nawet pokonać oporu śruby, probowałem na różnych ustawieniach mikrokroku, różnych napięciach a nawet zwiększałem prąd fazy ale moc się znacząco nie zmienia.
Wcześniej miałem sterowniki L297 i mosfety to silniki były o wiele silniejsze przy tym sterowaniu.
W związku z tym mam pytanie czy mikrokrok tak drastycznie obniża moc silników?
Pozdrawiam

Mariusz H. 
Specjalista poziom 1
Mechanik

Wysłany: 2004-12-12, 16:23   re sterowanie mikrokrokowe

Sterowanie mikro krokowe nie powinno zmniejszać mocy chyba że wcześniej sterowałeś bi polarnie wtedy miałeś o 50% większe obciążenie silnika. Tzn przy sterowaniu Bi polarnym ciągle pracują przynajmniej 2 uzwojenia.
Po za tym możliwe że sterowanie które posiadasz nie współpracuje z końcówkami mocy tzn. nie wysterowywuja takiego prądu jaki powinien iść na silnik i w ostateczności nie masz mikrokroku a tylko chaotyczne odpalanie poszczególnych uzwojeń.
Bez schematu nie jestem nic więcej w stanie powiedzieć o tym.

Marky 
Znawca tematu

Wysłany: 2004-12-13, 19:01   

Wrzuć więcej danych tj. Mariusz H. poleca - wtedy można coś będzie podyskutować. Jakim programem sterowałeś w czasie testów ??

chaos 
Administrator

Wysłany: 2004-12-13, 23:48   

Witam
Jeśli twierdzisz że sterowanie mikrokrokowe nie powinno spowodować tak znacznego spadku mocy to podaje szczegóły bo myślałem że tonormalne i że przy takim sterowaniu to trzeba silniki ze 100Nm conajmniej używać do prostej frezarki :) .

Ten sterownik to jest na jednym scalaku, który ma w sobie sterownik i driver mocy.
Nota jego jest w downloadzie http://www.cnc.elektroda.net/viewtopic.php?t=199 scalak nie wymaga zbyt wielu elementów dodatkowych a zmontowałem go jak na schemacie "2W1-2 Phase Excitation Drive (microstepping operation)" na pinach od 9 do 13 dałem sobie przełączniki do wyboru stopnia podziału. Zasilam go z zasilacza transformatorowego o napięciu 40V i wydajności prądowej 10A.

Impulsy prostokątne na wejście CLK podawałem z generatora i z komputera. Napięcie na nóżce 8 to 1V.
Na jakim ustawieniu zgodnie z tymi rysunkami w manualu powinien silnik mieć najwyższą moc?

Silniki mam z demontażu i nie moge nigdzie do nich znaleźć żadnej dokumentacji, kolejność wyprowadzeń ustalałem sam, ale nie sądze że się pomyliłem bo sprawdzałem też inne kombinacje i na nich wcale nie kręci.

Może ktoś ma jakieś info na temat silników SHINANO KENSHI STH-54D401 lub innych z serii STH-54 bo naprawde nie moge nigdzie odnaleźć.
pozdrawiam

Mariusz H. 
Specjalista poziom 1
Mechanik

Wysłany: 2004-12-14, 12:42   

w twoim układzie może być kilka błędów:
po pierwsze aby układ miał moc przy pracy unipolarnej trzeba odbierać moc generowaną w nie działających uzwojeniach czyli wstawienia np. dodatkowych rezystorów ewentualnie zastosowanie diody zenera. po za tym nie wiem w jaki sposób odczytujesz wartość napięcia w cewkach pracujących. Bo na komparator podajesz 1V a jaką wartość podajesz na wejścia 12 i 13 (to powinien być odczyt z aktualnie pracujących cewek). Bo jeśli na te wejścia podajesz wartość wartość stałą to czoper może nie działać albo tak minimalizować prąd że silnik nie będzie w stanie obrócić się.

Tyle słowem wstępu

Marky 
Znawca tematu

Wysłany: 2004-12-14, 19:37   

Ja bym zaczął od testów nie w mikrokroku, ale najprostszym trybie - 2 Phase. Czyli M1 i M2 do masy, M3 do +5, M4 i M5 oba +5. Enable na stałe do +5, CWB bez znaczenia czy +5 czy masa (to tylko kierunek), ale najlepiej +5. Napięcie Vref = ok. 0,5 V (dla prądu 0,5 A). Reset wg aplikacji układu. CLK na stałe do masy.Włącz zasilanie. I teraz testy. Statycznie - jaki prąd płynie przez każde z uzwojeń.Powinien przez jedno uzwojenie (lub przez dwa, w zależności od stanu w jakim się ustawi) płynąć prąd po ok 0,5 A. Jeśli tak, to można podłączyć generator o kilku hercach do wejścia CLK. Jesli silnik zacznie powolutku chodzić to jest dobrze. Jak nie, to znaczy że jednak źle podłączone uzwojenia. Jak to zadziała poprawnie, to można zwiększyć częstotliwość i próbować mikrokroku. Tak mi się wydaje byłoby najlepiej.

Odpowiedz do tematu